Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Praha zavře vrata na Čertovce, městským částem dá k dispozici pytlovačku na Rohanu

Vedení hlavního města nechá zavřít v pátek ráno kvůli zvyšující se hladině Vltavy bezpečnostní vrata na Čertovce. Na Rohanském ostrově pak bude automatický pytlovací stroj písku, magistrát vyzval ke zrušení akcí v blízkosti vody. Vltavou by mělo protékat 450 metrů krychlových vody za sekundu. Na dnešním jednání to po zasedání povodňového orgánu řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Meteorologové v uplynulých dnech varovali před vydatným deštěm, po kterém od pátku hrozí zejména ve východní polovině Česka extrémní nebezpečí povodní.

Svoboda na zasedání řekl, že na rozhodujících vodních přítocích Vltavy, mezi nimi třeba Sázavě, se zvýší odtoky, aby vodní díla, tedy třeba přehrady, pojala vodu. Podle predikce Povodí Vltavy a Českého hydrometeorologického ústavu je předpoklad, že průtok vody ve Vltavě překročí 450 metrů krychlových za sekundu, řekl Svoboda. U Karlova mostu se hladina řeky zvýší o 60 centimetrů.

Kvůli bdělosti uzavře magistrát v pátek v 10:00 bezpečnostní vrata na Čertovce. Zároveň vyzval pořadatele akcí v blízkosti vodních toků, aby je odložili. Odloženo již je například vinobraní v botanické zahradě v Troji nebo farmářské trhy na náplavkách. Náplavky zatím Praha zavírat nebude, nicméně městská firma Trade Centre Praha upozorní nájemce, že hrozí povodeň.

Kvůli očekávaným vydatným dešťům a možným povodním pokračují v hlavním městě přípravy a preventivní opatření. Hasiči vyčistili kolejnici vrat Čertovky, ti letištní zase budou pohotovosti s technikou pro odčerpávání vody. Pořadatelé také ruší...

Na Rohanském ostrově v Praze 8 bude v sousedství místní betonárky automatický stroj na pytlování písku. K dispozici pak bude jednotlivým městským částem, které budou pytle s pískem potřebovat. V pohotovosti jsou také zaměstnanci Správy služeb, která má na starosti protipovodňové zábrany, připraveni jsou dobrovolní hasiči i strážníci a policisté.

Kvůli hrozbě povodní se o víkendu neuskuteční akce plánované na pražských náplavkách. Organizátoři zrušili na Rašínově nábřeží farmářské trhy, které měly být v sobotu, i nedělní akci Maďarské dny. Na protilehlém Hořejším nábřeží se v sobotu nebude konat ani gastrofestival Street food.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Hasičů Praha

Štítky záplavy, Praha, opatření, Čertovka, počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zavře vrata na Čertovce, městským částem dá k dispozici pytlovačku na Rohanu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.