Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Správné třídění odpadu není žádná věda, stačí se držet jednoduchých pravidel

I přestože je třídění odpadu zákonná povinnost, není mu vždy věnována dostatečná pozornost. Letní speciál pražských služeb je zaměřen na to, jak správně třídit odpad nejen v Praze a nechybovat při tom. Nejpodstatnější je separovat vše dále použitelné, recyklovatelné či zpracovatelné, pomůckami při třídění mohou být například shodné symboly na obalech a na popelnicích.

I přestože nalezneme v ulicích množství odpakových košů určených pro směsný komunální odpad, je třeba primárně vyhledávat možnost kontejnerů na odpad tříděný. Třídění odpadu je totiž v Česku zákonná povinnost a odpadkové koše určeny pro směsný komunální odpad slouží pouze pro nutné účely. Dle informací Letní speciál Pražských služeb si připravil návod, jak správně třídit a nechybovat v tom. 

Pro rychlejší nalezení nádob na tříděný odpad je možné také využít mobilní či webovou aplikaci. „Nejbližší veřejné stanoviště barevných kontejnerů najdete snadno a rychle přes mobilní aplikaci Moje Praha nebo webovou aplikaci odpady.mojepraha.eu, včetně frekvence svozu, konkrétních plánovaných svozových dní a dalších užitečných informací,“ radí náměstkyně primátora pro oblast životního prostředí Jana Komrsková. Pokud by vás zajímaly detaily ohledně třídění odpadu a nejrůznější statistiky, doporučujeme projekt provozovaný EKO-KOMem nazvaný Samosebou, který se zabývá tříděním a recyklací odpadu do podrobna. 

Plasty a nápojové kartony

Plasty a nápojové kartony patří do jedné nádoby označené žlutou barvou. Do té pak můžeme vhodit lahve od nápojů, kelímky od jogurtů, obaly od nanuků či opalovacích krémů, mikrotenové sáčky a podobně. Novou informací může pro některé být, že žádná z nádob, ať je kartonová či plastová, nemusí být vymytá. „Naopak do těchto popelnic neházejte olejem, barvami, ředidly, chemikáliemi či zbytky jídel silně znečištěné obaly. V žádném případě pak ani nedojedené jídlo v krabičce na oběd nebo nedopité tekutiny. Mohou totiž znečistit vytříděný odpad a zkomplikovat recyklaci, případně poškodit techniku,“ vysvětluje mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický.

Papír 

Do modrých kontejnerů bychom měli házet veškerý papír, ať už je pokreslený, popsaný či potištěný. Kromě toho zde patří také sešity, otrhané knihy, nejrůznější krabičky a krabice. V ideálním případě by všechny krabice měly být kvůli prostoru rozložené a nařezané. Naopak do nádob nepatří posmrkané kapesníky, použité hygienické potřeby či zamaštěné krabice a podtácky. Tento materiál totiž není vhodný pro další recyklaci. 

Sklo

Nádoby na tříděný odpad určené pro sklo bývají označeny zelenou či bílou barvou, ty rozlišují, zda do nich patří čiré či barevné sklo. Obecně však do nádob na sklo patří do prázdné lahve, sklenice od okurek, kečupu a podobně. Stejně jako u plastů není třeba nádoby vymývat a zbavovat se víčka. Co do nádob naopak nepatří je keramika, porcelán, autosklo, zrcadla či laboratorní sklo a další specifické typy. Pro tyto materiály je určen sběrný dvůr. 

Kov

Kovový odpad jako jsou plechovky, konzervy, alobal, hřebíky, šroubky a podobně patří do šedě zbarvených nádob s nápisem „Kovové odpady". Pro úsporu prostoru je třeba myslet na sešlápnutí nebo zmačkání konzervy či plechovky před jejím vyhozením. Mezi kovový materiál, který nepatří do tříděného odpadu, nýbrž na sběrný dvůr patří kanystry od olejů a pohonných hmot nebo prázdné tlakové lahve od turistických vařičů. Dle informací ze serveru EKO-KOM je k dispozici od roku 2023 více než 180 000 nádob pro sběr kovu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením EKO-KOM

Štítky třídění, odpad, léto, recyklace, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správné třídění odpadu není žádná věda, stačí se držet jednoduchých pravidel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.