Počasí dnes31 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Dehydrovaní ježci, rorýsi vyskakující z hnízd. Pražská záchranná stanice přijímá kvůli horku víc zvířat

Kvůli vysokým letním teplotám pracovníci pražské záchranné stanice pro volně žijící živočichy přijímají více zvířat, nejčastěji jsou vyčerpaná a dehydrovaná. V posledních dnech se do stanice dostalo například více rorýsích mláďat, která kvůli horku vyskakují z rozpálených hnízd. Řekla to vedoucí ošetřovatelka stanice Zuzana Pokorná. Lidem pracovníci doporučují pokládat na zahrady mělké misky s vodou, aby se zvířata mohla napít a osvěžit.

Pokud je extrémní počasí, například déle trvající horko a sucho anebo naopak prudké bouřky a průtrže deště, příjem pacientů v naší záchranné stanici se zvyšuje," uvedla Pokorná. Nejčastěji se podle ní jedná o vyčerpané a dehydrované živočichy, většinou mláďata, ale i kojící samice. Dále se to týká mláďat, která kvůli horku vyskočí z rozpálených hnízd anebo jim naopak při prudké bouřce spadne hnízdo, dodala.

„V posledních dnech, kdy jsou vysoké teploty, přijímáme zvýšený počet rorýsích mláďat, která kvůli horku vyskakují z hnízd," sdělila Pokorná. „Více máme také veverčat. A také mnoho osiřelých mláďat, kterým matku buď zajelo auto anebo uhynula kvůli jinému zranění," dodala. Do stanice se pak podle ní dostalo také několik zcela vyčerpaných a dehydrovaných ježčích samic.

Pokud chtějí lidé v horkých dnech volně žijícím zvířatům pomoci, mohou podle Pokorné pokládat misky s vodou na zahradách a jiných místech. „Ideální jsou větší mělké misky, například velké misky pod květináče, umístěné přímo na zemi. Ne tedy na vyvýšeném místě. Aby k nim měli přístup i živočichové, kteří se pohybují jen na zemi, jako ježci a ještěrky," popsala. Ptáci ocení vodu nejen k pití, ale i ke koupání, které je pro ně nezbytné při péči o jejich peří, řekla. Vodu je potřeba denně vyměňovat a misky čistit, aby voda nezelenala a nebyla naopak závadná.

Vyzvala také Pražany, aby si v tomto období, kdy jsou v přírodě mláďata, hlídali své domácí mazlíčky. „Mláďata jsou bohužel snadnou kořistí pro psy a kočky, nejsou ještě tak obratná, aby jim unikla. Ideální je kočky nepouštět v tomto období vůbec ven a psy mít pod přímým a neustálým dohledem," uvedla.

Léto patří pro volně žijící živočichy k náročným obdobím. Většina zvířat v té době pečuje o potomstvo, a tak musí živit nejen sebe, ale i mláďata. Jsou tedy více v pohybu, častěji překonávají silnice a podobně. Kromě vysokých teplot tak i tento aspekt podle Pokorné přináší více zranění a často i kolizí s člověkem a jeho civilizací, jako nárazy do prosklených ploch nebo zmíněné střety s domácími mazlíčky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pomoc ježkům z.s.

Štítky příroda, počasí, Praha, Pražská záchranná stanice pro volně žijící živočichy, zvířata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dehydrovaní ježci, rorýsi vyskakující z hnízd. Pražská záchranná stanice přijímá kvůli horku víc zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.