Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Sobota 31. srpna 2024  |  Svátek má Pavlína
Bez reklam

České vrtulníky už bojují s požáry v Bulharsku, pomáhají i hasiči z Prahy

Oba vrtulníky, které Česká republika tento týden vyslala do Bulharska na pomoc s bojem s lesními požáry, jsou zatím nasazeny zhruba 40 kilometrů severně od letiště Plovdiv, konkrétně u obce Otec Paisievo. V Plovdivu a okolí panují i dnes teploty kolem 40 stupňů Celsia. Od víkendu požáry v Bulharsku sežehly desetitisíce hektarů lesů a úrodné půdy.

Na palubě obou strojů, vrtulníku Blackhawk a policejního Bell 412, jsou i bulharští koordinátoři a čeští hasiči spolupracují s vrtulníky bulharské armády. Vodu české vrtulníky nabírají z vytipované přehrady a v záloze mají také možnost plnit takzvané bambi vaky z velkokapacitních nádrží.

„Voda bude nabírána z přírodních zdrojů. Plnění bambi vaků pomocí flexitanků máme v záloze. Na palubě vrtulníků budou bulharští koordinátoři," uvedli hasiči na síti X.

Bulharský server Novini.bg píše, že v oblasti obce Otec Paisievo podle předběžných údajů shořelo více než 30 budov a plameny se už rozšířily téměř k sousední vesnici Prolom.

Práci hasičům přitom komplikuje vítr, který často mění směr. Server news.bg uvádí, že u obcí Otec Paisievo a Voden pomáhá hasit požáry i 142 příslušníků armádních pozemních sil a letectva.

Bulharsko o pomoc požádalo v pondělí v mechanismu civilní ochrany Evropské unie. Do bulharského města Stara Zagora vyslalo Česko devět hasičů, tým tvoří letečtí záchranáři pražských hasičů a příslušníci Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru z Hlučína na Opavsku.

Pozemní cestou vyjeli dva letečtí záchranáři na střídání a podpůrný tým se dvěma velkokapacitními nádržemi o objemu 54 tisíc a 36 tisíc litrů, které mohou sloužit k plnění vaků nebo jako retenční nádrže a zásobníky hasiva na špatně dostupných místech. 

HZS ČR dnes připomněl, že v posledních letech si Česká republika ověřila účinnost nasazení velkokapacitních nádrží pro letecké hašení například při požárech v Národním parku České Švýcarsko, v zahraničí pak před rokem při pomoci s bojem s rozsáhlými požáry v Řecku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor České republiky

Štítky požáry, hasiči, vrtulníky, Bulharsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České vrtulníky už bojují s požáry v Bulharsku, pomáhají i hasiči z Prahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.