Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami a vedrem. V sobotu může být až 34 stupňů

, aktualizováno 27. června 2024, 12:06

Český hydrometeorologický ústav vydal pro zbytek dnešního dne výstrahu před velmi silnými bouřkami, které mohou zasáhnout hlavní město. Doprovázet je mohou přívalové srážky a kroupy velké i přes dva centimetry. K tomu se teploty vyšplhají přes třicet stupňů.

Výstraha platí od dnešních jedenácti dopoledne do půlnoci. „Ve čtvrtek (27. 6.) se již dopoledne začnou tvořit bouřky zpočátku na horách, odpoledne a večer pak i na ostatním území, s menší pravděpodobností na jižní Moravě. Bouřky budou lokální, nemusí se vyskytnout na každém místě výstrahy,“ píše ústav na síti X. 

Pohyb bouřek bude podle meteorologů velmi pomalý, mohou být i velmi silné a doprovázené přívalovými srážkami ojediněle s úhrny přes 50 milimetrů za hodinu a kroupami i přes dva centimetry. 

„Dnes se na data v aplikacích a bodové předpovědi nespoléhejte. Bouřky jsou a budou velmi chaotické, s proměnlivou intenzitou a většinou krátkou životností," sdělili v poledne.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem,“ informují meteorologové na webu. 

Další výstrahu vydali i pro pátek, varování před bouřkami platí mezi polednem a šestou večer. 

K tomu zatíží organismus vysoké teploty nad 31 stupňů, lidé by měli pít neslazené nealko nápoje a omezit tělesnou zátěž. Horko bude i o víkendu, v pátek teploty dosáhnou 32 stupňů, v sobotu 34 a v neděli 32. Ochladí se až v pondělí, kdy předpovídají maximálně 24 stupňů. 

Ohodnoť článek

Foto Hasiči Praha

Štítky Český hydrometeorologický ústav, počasí, bouřky, kroupy, varování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami a vedrem. V sobotu může být až 34 stupňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.