Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Celníci s finančním úřadem zabavili elektroniku za čtyřicet milionů. Budou ji dražit za zlomek ceny

Během tří kontrolních akcí objevili pracovníci celního a finančního úřadu nezdaněnou elektroniku značky Apple v hodnotě čtyřicet milionů korun. Vše zabavili a mobily, notebooky i chytré hodinky teď půjdou do elektronické aukce. Vyvolávací ceny oproti těm tržním násobně nižší.

Finanční a celní kontroloři provedli koncem května dvě akce s krycími názvy Čeněk a Macek. „Cílem kontrolní činnosti bylo odhalit nezdaněné dovozy zboží na území členských států EU,“ uvedla na webu Hana Prudičová, tisková mluvčí Generálního ředitelství cel.

Našli zboží v hodnotě přes pět milionů, které přidali k další elektronice, kterou zabavili začátkem letošního roku. Při akci Rajče odhalili zboží a finanční prostředky ve výši 34 milionů korun. Vše si teď bude moci vydražit veřejnost.

„Typicky se jedná o dovozy zboží z třetích zemí do států Evropské unie, ze kterých není odváděna DPH. V červenci půjde první část zabavené elektroniky, zejména mobilní telefony, notebooky a chytré hodinky značky Apple, do online aukcí, často i za třetinové vyvolávací ceny. Peníze z daňového úniku se tím vrátí do státního rozpočtu,“ informoval ředitel Sekce výkonu daní Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka. 

Elektronika putuje do dražby, když dlužníci nedoplatky na dani nezaplatí. Aukce zboží z akce Rajče začíná 9. července. „Občanům v rámci ní budou nabídnuty zejména mobilní telefony, notebooky, chytré hodinky, herní konzole, sluchátka, ale třeba i drony. Například iPhone 15 PRO MAX 256 GB začíná vyvolávací cenou 11 167 Kč, Apple MacBook Air 13,3“ 256 GB vyvolávací cenou 7 834 Kč,“ sdělila Prudičová. 

Do dražby se může přihlásit kdokoliv, přístup dostane po online registraci, vyplnění žádosti a ověření identity. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky aukce, elektronika, Apple, Celní úřad, Finanční úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci s finančním úřadem zabavili elektroniku za čtyřicet milionů. Budou ji dražit za zlomek ceny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.