Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Žádný z policistů není kvůli zásahu na Filozofické fakultě podezřelý z trestného činu. Únik informací řešila vnitřní kontrola

V souvislosti se zásahem při prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy není žádný z policistů či zaměstnanců policie podezřelý ze spáchání trestného činu. Na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru to po prověření postupu policie řekl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Vít Hendrych.

„Generální inspekce bezpečnostních sborů došla k závěru, že žádný z policistů či zaměstnanců Policie ČR není podezřelý ze spáchání trestného činu. Není tedy namístě zahájení úkonů trestního řízení a provádět prověřování konkrétních skutkových okolností," řekl Hendrych.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu.

Inspekce doporučila policii udělat důkladnou analýzu postupů a metodiky, aby se mohla do budoucna lépe připravit na podobné případy. GIBS zašle policii své návrhy na metodická doporučení k určitým oblastem, nabídne i odborníky s nestranným pohledem, kteří se mohou vyhodnocení postupu policie účastnit, uvedl šéf inspekce.

Konkrétní oblasti, kterých se doporučení GIBS týkají, zveřejní Hendrych až na neveřejném jednání výboru, které bude následovat po úvodní debatě přístupné i médiím.

Šéf GIBS Hendrych také uvedl, že u případu FF UK i u dalších kauz inspekci trápí úniky informací od příslušníků či zaměstnanců bezpečnostních sborů. V tomto případě podle něj úniky nebyly v trestněprávní rovině, řešila je vnitřní kontrola policie. Hendrych apeloval na všechny zúčastněné, aby si uvědomili škodlivost takového konání. Prostor se podle něj otevírá pro preventivní či bezpečnostní opatření k zamezení únikům informací.

GIBS podle dřívějšího Hendrychova vyjádření vyhodnocovala 1000 stran dokumentů či kamerové záznamy, kterých bylo asi 100 gigabajtů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky sněmovna, policie, školy, kriminalita, bezpečnost, výbory, GIBS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Jirásková

A co ty hlavy mazané, které zásah řídily? Proč policisté v cca 13:30, když informovali ve vrátnici, že se tam blíží jejích student - že je ozbrojený a že může být nebezpečný, fakultu neevakuovala? Kdyby tady nikdo nepochybil a nenechal studenty a pedagogy na fakultě čekat na jeho příchod a umožnit mu tak tu zbraň na masakr použít, mohli všichni žít a být zdraví, bez zranění.

Pátek, 7. června 2024, 09:41Odpovědět

Žádný z policistů není kvůli zásahu na Filozofické fakultě podezřelý z trestného činu. Únik informací řešila vnitřní kontrola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.