Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vyhlášení karantény jen pro Prahu? Nesmysl, říká Babiš

Vyhlášení karantény kvůli šíření nového typu koronaviru jen pro Prahu označil premiér Andrej Babiš (ANO) za nesmysl. Pokud karanténu bude vláda zvažovat, zavede ji na celý stát, řekl. Opět vyzval lidi, aby nenakupovali zásoby. Uvedl to po dnešním mimořádném jednání vlády.

Babiš již dříve odmítl, že by vláda karanténu pro hlavní město chystala. Dnes šířící se fámy znovu odmítl. "Není to na stole. Jasně jsem řekl, že pokud bychom dospěli k názoru větší karantény, vyhlásíme ji pro celou Českou republiku," řekl. Dodal, že zprávy o vyhlášení takového opatření jen pro Prahu jsou nesmyslné.

Premiér opět apeloval na lidi, aby nevykupovali obchody. "Není důvod se obávat, že by nebyly potraviny. Prosím vás o to dost, není potřeba nakupovat zásoby," zdůraznil. Obchodní řetězce mají podle něj dost zásob. Zároveň zdůraznil, že přijatá vládní opatření se netýkají dovozu potravin, a dovoz proto nebude nikdy ohrožen, a to ani při případném vyhlášení karantény na celý stát. Dnes odpoledne chce navštívit sklady řetězců. Ty jsou podle něj "narvané potravinami".

Stát uzavře hranice. Cizinci se do Čech nedostanou, Češi nebudou moci vycestovat

Vláda dnes zavedla další opatření, která mají zamezit šíření koronaviru. Tím necitelnějším je zákaz cestování do zahraničí. Vláda zakázala vycestování českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Zákaz začne platit z...

Poukázal na to, že nákupní horečka vyčerpává personál obchodů. Některé řetězce proto chtěly v neděli uzavřít své obchody, od svého úmyslu odstoupily, řekl premiér.

O uzavření či omezení doby provozu obchodních center vláda podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dnes nehovořila. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula ale v rozhovoru pro Radio Z uvedl, že se dá očekávat v horizontu zhruba deseti dnů, že by ve velkých supermarketech měla být k dispozici jen potravinová centra s přístupem z ulice, bez možnosti vstupu do velkých vnitřních prostor nákupních center.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, vláda, zdraví, koronavirus, karanténa, Andrej Babiš, Praha, ANO 2011, jídlo, Česko, Jan Hamáček, Roman Prymula, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhlášení karantény jen pro Prahu? Nesmysl, říká Babiš  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.