Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

VIDEO: Medvědí dvojčata si v Praze zvykají na sklo i psy. Nového pavilonu se dočkají za čtyři roky

Hořkosladké bylo uvítání ledních medvědů Aleuta a Gregora do pražské zoo. V den, kdy měli jejich příjezd oslavit, se v Zoo Praha zároveň dozvěděli o smrti předchozího obyvatele expozice, samce Toma. Dvojčata si po týdnu na nový domov postupně zvykají, zkouší hračky, plavou a odpočívají.

Aleut a Gregor, kteří se narodili 2. prosince 2010, dorazili minulou středu z varšavského zoo. „První tři roky života strávili ve své domovské zoo v Norimberku. V roce 2013 se stěhovali do varšavské zoo, kde byli dosud,“ sdělil novinářům kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl. 

Dvojčata od sebe ošetřovatelé rozeznají podle postavy a velikosti. Aleut je vyšší, štíhlejší, ale zároveň větší. Gregor má zavalitější postavu a je menší. V současné době má tmavší zbarvení srsti, podle Brandla je to tím, že se teď méně koupe. 

„Aleut je ten dominantní, často někde Gregora hlídá a rozhoduje o tom, kam ho nechá jít,“ popsal je Brandl.

Aktuálně se seznamují s výběhy. Při svých hrátkách vyhodili bójku do návštěvnického prostoru a člověk, který šel kolem, jim ji chtěl hodit zpět. „Což je to nejhorší, co se dá udělat, začnou pak vyhazovat všechno, co se dá,“ informoval ředitel pražské zoo Miroslav Bobek

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek dnes informoval o smrti ledního medvěda Toma, který 28. března odcestoval do nového domova v Kazachstánu. Zoo Almaty po poslední zprávě, že je zvíře v pořádku, přestala komunikovat. Až dnes do Prahy oznámila, že...

Nový pavilon už má projektovou dokumentaci

Kolem expozice jsou umístěny kovové zábrany, medvědi totiž nejsou zvyklí na skleněné stěny. Novinkou jsou pro ně i psi, kteří do pražské zoo narozdíl od té varšavské mohou. 

„Je to pro ně určitě lepší situace, než byla ve Varšavě. Tyto výběhu jsou sice dlouhodobě nevyhovující, ale díky tomu, že nám bylo umožněno začít s projektem Arktidy, tak aby tu nebylo prázdno, abychom nebyli bez ledních medvědů, které chováme od třicátých let, tak jsme se dostali Gregora a Aleuta,“ vysvětlil Bobek.

Nový pavilon je zatím ve fázi vytvořené projektové dokumentace a vypsaného výběrové řízení na dodavatele stavby. Termín odevzdání nabídek je na konci června, podle investičního náměstka Zoo Praha Lukáše Divokého ho ale prodlouží. 

Pražská zoo plánuje nový pavilon pro lední medvědy za půl miliardy

V pražské zoologické zahradě vyroste nová expozice s názvem Arktida. Útočiště ve stavbě za pět set milionů najdou hlavně lední medvědi, kteří v současné době žijí v nevhodných podmínkách. Zoo také plánuje nový vstup a návrat koní Převalského.

Medvědi budou v expozici s tuleni

„Nový pavilon bude umístěn mezi stávající ubikací tygrů ussurijských a Gočárovými domy. Jedná se o plochu asi osmi tisíc metrů čtverečních, která je situována na severní svah,“ upřesnil Divoký. Současný medvědinec je na straně jižní a pro zvířata je tam příliš teplo. Kromě ledních medvědů budou expozici obývat i tuleni obecní, které zoo zatím nemá. 

Celkové náklady akce jsou 1,2 miliardy, kontrolní rozpočet z projektu je stanoven na 840 milionů bez DPH. Náklady se budou odvíjet od vysoutěžené ceny.

Dobu realizace stavby stanovila zoo na 3,5 roku. „Pokud se nám podaří začít na podzim, jsme v roce 2028,“ sdělil Divoký. 

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky Zoo Praha, lední, medvěd, pavilon, Arktida, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Medvědí dvojčata si v Praze zvykají na sklo i psy. Nového pavilonu se dočkají za čtyři roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.