Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 15. června 2024  |  Svátek má Vít
Bez reklam

Lední medvěd Tom zemřel v kazachstánské zahradě. Jeho smrt před Zoo Praha tajili

, aktualizováno 22. května 2024, 13:52

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek dnes informoval o smrti ledního medvěda Toma, který 28. března odcestoval do nového domova v Kazachstánu. Zoo Almaty po poslední zprávě, že je zvíře v pořádku, přestala komunikovat. Až dnes do Prahy oznámila, že medvěd zemřel už 4. května. Bobek uvedl, že z Prahy už do Almaty žádné zvíře nepošle.

Do Kazachstánu Toma přesunuli na doporučení koordinátora Evropského chovného programu, měl tam mít lepší podmínky i možnost rozmnožování. Převezli ho 28. března, ze zoo v největší městě Kazachstánu pak ta pražská dostala obrazovou i písmnou dokumentaci. 

Naposledy z Almaty slyšeli 15. dubna, kdy do Prahy vzkázali, že je medvěd v pořádku. Pak se přestali ozývat a zástupci Zoo Praha se rozhodli, že tam raději osobně zajedou na kontrolu.

Dnes dopoledne pak Kazachstán prolomil mlčení. 

„Máme špatné zprávy. Medvěd Tom zemřel 4. května. Pitva prokázala, že příčinou smrti byla intoxikace organismu v důsledku chronického hnilobného zánětu čelních a nosních dutin s úplným ucpáním nosních průduchů s obsahem hlenu a nekrotickou hmotou, což vedlo k otoku mozku. Jedná se o dlouhodobé onemocnění. Medvěd přijel již nemocný z vaší zoo,“ napsali z Kazachstánu. 

Pitvu podle nich provedl nezávislý expert, profesor patologické anatomie vědecko-výzkumného ústavu.

Podle ředitele zoo Miroslava Bobka ale Tom odjel bez příznaků jakéholiv onemocnění.

Pracujeme s divokými zvířaty, ale nechápu, proč před námi Almaty Zoo tuto zprávu 18 dní tajila. Budeme požadovat důsledné vyšetření Tomovy smrti a s našimi pochybnostmi se obracíme na EAZA, velvyslanectví ČR v Kazachstánu a rovněž na velvyslanectví Kazachstánu v Praze,“ uvedl Bobek na Facebooku Zoo Praha.

„Ať byly důvody jakékoli, jednání je velmi neseriózní. Vydal jsem příkaz, že tam už žádné zvíře nepůjde," oznámil na síti X Bobek.

Tom se narodil 23. listopadu 2007 v brněnské zoo, jeho otec Umca pocházel právě z Almaty. Do Zoo Praha se přestěhoval v roce 2009, výběh tam obýval se samicí Bertou. Sice se k sobě měli, žádné potomky ale nezplodili. Po úhynu Berty v žil v medvědinci sám. Ten pražský už nesplňuje požadavky na další chov, koordinátorka chovného programu rozhodla o jeho přesunu. 

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Praha, Petr Hamerník

Štítky lední medvěd, zoo, smrt, Almaty, Kazachstán, Praha, nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Ryšán

zvíře pojde, nezemře. zvíře žere, nejí. zvířata se páří, nesouloží...

Středa, 22. května 2024, 20:31Odpovědět

Lední medvěd Tom zemřel v kazachstánské zahradě. Jeho smrt před Zoo Praha tajili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.