Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Traktory se vrátí do Prahy, zemědělci se dohodli na pokračování protestů

Zástupci zemědělských nevládních organizací se dnes dohodli na pokračování protestů proti krokům ministra zemědělství Marka Výborného. Oznámili, že je opět provedou za pomocí zemědělské techniky, a do hlavního města vjedou ve středu 22. května.

Zástupci Agrární komory České republiky, Zemědělského svazu České republiky, Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků, Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů, Společnosti mladých agrárníků České republiky a Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje se dnes shodli na tom, že reakce ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) na jejich požadavky z dubna nebyla vyhovující.

Ulicemi hlavního města po víc než třech týdnech znovu projely stovky traktorů, zemědělci opět přijeli protestovat. I když organizátoři slibovali, že dopravu schválně nezablokují, situace byla jiná. Na nábřeží Edvarda Beneše před úřad vlády na...

„Chování ministra Výborného dává jasný signál, že pro nás neudělá ani to, co by ho nestálo žádné peníze. Je to jedna velká bída a nezbývá nám nic jiného než se řídit usnesením sněmu Agrární komory ČR, které nám říká, že máme ve druhé polovině května uspořádat protestní akci. Možná má vláda strach s námi mluvit, ale naopak to neplatí. Pokud budeme čekat, že se situace sama od sebe zlepší, nedočkáme se. Vláda dělá mnoho věcí, kterými nám ubližuje, ale nic, čím by nám pomohla. Nemá to nic společného s odpovědným vládnutím, které se zřejmě řídí snahou o získání volebních preferencí i za cenu škod v našem resortu,” uvedl v tiskové zprávě prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Podpoří proto velký protest, který je svolán na středu 22. května. Do hlavního města opět dorazí traktory a další zemědělská technika. K tomu budou pořádat akce před sídly některých vládních úřadů.

„Současně organizátoři zvažují uspořádání happeningu pro veřejnost na Letné, kde zemědělci předvedou ukázky své produkce a budou připraveni své kroky vysvětlit a obhájit,“ informovala mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.

„Vláda se staví přezíravě k problémům zemědělců a neřeší je. Ministr zemědělství Výborný opakuje stále stejné argumenty a není vůle podpořit české zemědělce. Nevzdáváme se, pokračujeme dál a uspořádáme další ze série protestních akcí. Protesty nejsou naším cílem, chceme dále jednat, ale musí být vůle skutečně pomoci sektoru. Je sice doba senáží a dalších prací, a přestože jsou zemědělci na polích od rána do noci, přeruší svoji práci a přijedou protestovat do Prahy. Tak moc jim záleží na zemědělství,“ sdělil předseda Zemědělského svazu České republiky Martin Pýcha.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky zemědělci, protesty, Agrární komora, Praha, traktor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Traktory se vrátí do Prahy, zemědělci se dohodli na pokračování protestů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.