Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Praha zažila rekordní tropický den, v týdnu se ale skokově ochladí

Hlavní město v neděli zažilo tropický den, meteorologové na stanici v Komořanech naměřili 30,6 stupně. Padl devadesátiletý rekord z roku 1934, kdy byl první tropický den 17. dubna. Teplé počasí vydrží až do úterý, ve středu se pak podle předpovědi ochladí na 15 stupňů.

Jak informoval Český hydrometeorologický ústav na svých sociálních sítích, za vysokými teplotami je velmi teplé jižní až jihozápadní proudění. Nové extrémní hodnoty podle meteorologů zaznamenaly skoro všechny stanice, které měří aspoň třicet let.

Nejvíc to bylo v Českých Budějovicích a to 30,9 stupně.

„Zde se dokonce jedná zároveň i o celkový dubnový rekord, předchozí 29. 04. 2012 byl 29,9. Stanic s překonaným nebo vyrovnaným dubnovým maximem, ale už s nižší pozorovací řadou, je celkem 12,“ sdělili meteorologové. 

Praha ale nezůstala o moc pozadu, komořanská stanice nahlásila 30,6. 

„Pro srovnání, loni touhle dobou byly teploty podstatně nižší. Ty maximální denní byly většinou mezi 3 a 7 °C a vyskytovaly se sněhové vločky přechodně i v nižších polohách. O něco tepleji bylo zejména v západní polovině Čech. Díky zmenšené oblačnosti v první polovině dne zde kolegové měřili až 13 °C,“ uvedl ústav.

„Na první dubnový týden jsou to opravdu extrémní hodnoty. O naprosté extrémitě svědčí i to, že nejdřívější tropický den byl až do dnešního dne 17.4. 1934, kdy 30 °C naměřily stanice v Kutné Hoře, Vlašimi a Českém Brodě,“ doplnili meteorologové.

Tropických teplot by se lidé podle vyjádření meteorologů mohli dočkat i dnes, pro Prahu ale předpověděli 27 stupňů. Stejnou hodnotu očekávají i pro úterý, ve středu už se ale znatelně ochladí. 

Přijde studená fronta a nejvyšší denní teploty dosáhnou jen patnácti stupňů. Ve čtvrtek by pak mohlo být až 19 stupňů, v noci ale mohou teploty klesnout až ke trojce.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky Český hydrometeorologický ústav, počasí, teploty, tropický, den, rekord, Komořany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zažila rekordní tropický den, v týdnu se ale skokově ochladí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.