Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Neprojdou! Odpůrci Pochodu pro život blokovali průchod jeho účastníků na mostě Legií, neprojeli ani hasiči

, aktualizováno 6. dubna 2024, 23:17

Ohlášeného Pochodu pro život z Hradčanského na Václavské náměstí v Praze na podporu lepších podmínek pro ženy, které nečekaně otěhotněly, se letos zúčastnily stovky lidí. Odpůrci akce letos pochodu zablokovali cestu přes most Legií, neprojeli přes něj ani hasiči mířící k zásahu na Malé Straně. Policie trasu pochodu odklonila přes sousední Jiráskův most, a části aktivistů z mostu Legií neumožnila do rozpuštění pochodu odchod. Pět lidí policie zajistila pro neuposlechnutí výzvy, řekl policejní mluvčí Richard Hrdina.

Odpůrci opakovaně dostávali výzvy, aby most, přes který měl projít průvod řádně ohlášeného shromáždění, opustili. Výzvy ale neuposlechli, a tím se podle policejního mluvčího dopouštěli protiprávního jednání. Po jisté době, jsme všechny účastníky začali ztotožňovat a pro neuposlechnutí výzvy je budeme hlásit příslušnému správnímu úřadu," řekl. Dodal, že jich je několik stovek.

Odpůrci pochodu blokovali most Legií asi 2,5 hodiny. Hasiči na síti X napsali, že nemohli projet k zásahu. „Naše jednotka byla zablokována na cestě k zásahu na Malé Straně. Zablokovali ji účastníci protestů na mostě Legií. Jednotka musela zvolit náhradní trasu a cesta k případu se tak prodloužila o několik minut," uvedli.

Dva z demonstrantů se během blokády z mostu podle policie slanili, na místo jela poříční policie. Policie je později zajistila, stejně jako tři další z čela davu. Policie nejprve přes most turisty a kolemjdoucí nepouštěla, nelibost s tím musely řešit antikonfliktní týmy, později začala pěší pouštět.

Přes most se nedostal ani vůz hasičů, kteří jeli k zássahu. Jak vysvětlil mluvčí Martin Kavka, v cestě totiž měli lano natažené demonstranty. „Jednotka musela zvolit náhradní trasu a cesta k případu se tak prodloužila o několik minut," uvedli hasiči na síti X.

Organizátoři protestu ve zveřejněné facebookové události uvedli, že Prahou budou procházet "klerofašisti z Hnutí pro život, kteří se cynicky zaštiťují životem, ale ve skutečnosti jim jde o omezování reprodukčních práv a prosazování ultrakonzervativní agendy ve veřejném prostoru".

Akce Hnutí pro život začala dopolední mší za nenarozené děti ve svatovítské katedrále. Hnutí sdružuje odpůrce potratů a zastánce tradiční rodiny, staví se například proti svazkům homosexuálů. V posledních letech hnutí organizuje kampaň Nesoudíme, pomáháme zaměřenou na ženy, které neplánovaně čekají dítě.

Hnutí pro život nehájí normální svět a rodinu, ale okrajovou autoritářskou ideologii, my jsme pro život,“ řekl jeden z řečníků na protestním shromáždění. Další se vyjadřovali k polskému zákazu potratů, nechtějí to samé v Česku, upozorňovali na dezinformace o potratech. Polsko je zemí se silnou katolickou tradicí. Interrupce jsou povoleny jen při znásilnění či incestu nebo je-li ohrožen život matky.

Pochod pořadatelé ukončili zhruba v 16:30, krátce potom, co dorazili na Václavské náměstí. I na Václavské náměstí se někteří odpůrci dostali, i tam je policie vyzvala, aby řádně nahlášené shromáždění nenarušovali. Na místo stejně jako na začátek pochodu dorazil arcibiskup Jan Graubner. Shromáždění před formálním ukončení pochodu zazpívali Svatováclavský chorál a hymnu, poděkovali za součinnost policii. Odpůrci přihlíželi ze stran a projevy narušovali hlukem.

Účastníkům pochodu už na Hradčanském náměstí poděkoval za odvahu kardinál Dominik Duka. "Demokracie bez zbožnosti, slušnosti, tolerance a vzájemného dialogu nemůže existovat," řekl s tím, že to mají účastníci pochodu vzkázat těm, kteří si pletou demokracii s něčím jiným.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kolektiv 115, Policie ČR

Štítky ČR, rodina, víra, protest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

V článku jaksi postrádám pojmenování organizátora (organizátorů) té nezákonné blokády mostu.

Pondělí, 8. dubna 2024, 12:10Odpovědět

Neprojdou! Odpůrci Pochodu pro život blokovali průchod jeho účastníků na mostě Legií, neprojeli ani hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.