Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Legenda světového automobilismu. Národní technické muzeum představí restaurovaný vůz Tatra 77a z roku 1937

Národní technické muzeum (NTM) představí při příležitosti 90 let od představení prvního aerodynamického automobilu Tatra – vozu Tatra 77- nově restaurovaný černý vůz Tatra 77a z roku 1937. Vůz je národní kulturní památkou a bude k vidění v nové expozici v Centru stavitelského dědictví NTM Plasy.

Nově vystavený automobil Tatra 77a v NTM pochází z roku 1937, kdy si ho pořídil českoněmecký podnikatel Evžen Porák, majitel papíren Vltavský mlýn v Loučovicích na Šumavě. Vůz poté během své existence vystřídal několik dalších soukromých majitelů a nakonec v roce 1974 dostal ve špatném stavu do sbírek NTM. Na kýženou revitalizaci pak Tatra ve sbírkách čekala skoro padesát let. Hlavním cílem restaurování vozu bylo uvést ho s co největší autenticitou do historicky věrného a esteticky pěkného stavu. Z důvodu vysoké hodnoty nebyl automobil zprovozněn a na mechanických částech nebyly prováděny žádné opravy ani výměny dílů. 

90 let od prvního představení Tatry 77 

„Je tomu přesně devadesát let, kdy byl 5. března 1934 poprvé novinářům v Praze představen osobní vůz Tatra 77 těsně před prezentací prvních dvou prototypů na vídeňském veletrhu, a především berlínském autosalonu. Jistě není třeba vyzdvihovat známé kvality tohoto vozu s pověstí prvního sériového automobilu s aerodynamickou karoserií. Je však jisté, že tento výrobek z Kopřivnice vzbudil pozornost v zahraničí nejen díky své rychlosti a cestovnímu komfortu, ale především svými koncepčně řešenými tvary s nízkým odporem vzduchu, které jsou stále vysoce hodnoceny.  Jsem proto velmi rád, že Národní technické muzeum při této příležitosti dokončilo náročné restaurování vzácného vozu Tatra 77a z roku 1937 ze své sbírky,“ uvedl generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Legenda nejen tatrovácké historie

Na slavnostním představení vozu promluvil mimojiné také ředitel výzkumu a vývoj řekl TATRA TRUCKS, a. s., Jakub Pončík. Podle něj je Tatra 77 legendou světového automobilismu a je třeba uvědomit si vzácnost vystavovaného vozu. „Tatra 77 je legendou nejen tatrovácké historie, ale i světového automobilismu. Jsme hrdí, že takovéto vozidlo vzniklo za branami kopřivnického závodu a odkazuje na úspěšnou historii naší automobilky... Dnes máme možnost být u představení jednoho z malá dochovaných unikátů této řady Tatry 77a. Z celkového počtu vyrobených kusů, kterých bylo dle dochovaných záznamů 255, je do dnešních dnů známo pouze něco více jak 20 kusů. Jako tatrováci z toho máme o to větší radost, neboť dlouhodobě pečujeme o odkaz našich předků."

Vůz bude od čtvrtka 28. března vystaven v nové expozici s názvem „Tatra 77a - od zázraku k vraku a zpět“ v Centru stavitelského dědictví v Plasích. Expozice představí kromě restaurovaného automobilu také vývoj a historii vozů Tatra 77 a 77a v širších souvislostech. Návštěvníci se budou moci těšit také na multimediální prezentace a například aplikace TourStories. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní technické muzeum

Štítky Tatra, Národní technické muzeum, výstava, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legenda světového automobilismu. Národní technické muzeum představí restaurovaný vůz Tatra 77a z roku 1937  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.