Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha chce koupit budovu banky na Václavském náměstí, plánuje tam mít sídlo

, aktualizováno 22. března 2024, 8:05

Pražský magistrát by mohl nastěhovat část svých úředníků do budovy na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice, která patří Komerční bance. Bance město podá návrh na koupi budovy, nabídne 3,65 miliardy. Do budovy by se nastěhovali úředníci ze Škodova paláce, který má město v pronájmu do roku 2028.

Radní Prahy ve čtvrtek ráno schválili zařazení odkupu na program zastupitelstva, které začalo vzápětí. Následně zastupitelé podání nabídky odsouhlasili po zhruba 17 hodinách jednání dnes brzy ráno. „Objekt vyhovuje z hlediska kapacity, která je zhruba o třetinu větší než stávající prostory ve Škodově paláci," stojí v zastupiteli schváleném dokumentu. Vhodná je podle něj i lokalita v centru města na křížení všech tří tras metra.

Komerční banka prodává svou budovu na adrese Václavské náměstí 42, potvrdil ředitel komunikace banky Tomáš Zavoral. Tento krok podle něj souvisí s dlouhodobou strategií banky s cílem soustředit veškerý provoz do centrály v pražských Stodůlkách. „Veškerá výběrová řízení a jejich parametry představují interní informace banky, z tohoto důvodu je veřejně nekomentujeme," dodal Zavoral.

Město uvažovalo také o koupi budovy hlavní pošty v Jindřišské ulici, ale s Českou poštou se nakonec nedohodlo. V minulosti se objevil i plán na stavbu nové budovy Na Knížecí, také z toho zatím sešlo. Vedení města sídlí v budově Nové radnice na Mariánském náměstí.

„Budovu Komerční banky na Václavském náměstí považujeme za jednu z možností pro budoucí sídlo pražského magistrátu, proto jsme o ni projevili zájem a podali nabídku. Tento objekt je pro potřeby úřadu prostorově vyhovující a mohl by vyřešit situaci se Škodovým palácem, kde je teď hlavní město v pronájmu," sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Dokument o podání nabídky bance musí projednat městští zastupitelé, kterým jej navrhl zařadit do programu zasedání radní Zdeněk Kovářík (ODS). Návrh magistrát podá firmě stoprocentně vlastněné KB, uvedl Kovářík. „Jedná se o společnost na českých i zahraničních burzách, kdy tento způsob je jediný možný, jak se přihlásit do možnosti získat nové sídlo úřadu hlavního města," řekl Kovářík.

Nápad na sociální síti X kritizoval opoziční zastupitel Jan Čižinský (Praha sobě). „Což o to, snaha o koupi sídla úřadu je na místě. Ale rychlost projednání je v příkrém kontrastu s neschopností pražských radních koupit budovy pro střední školy, kde to 11 měsíců stojí na místě," napsal Čižinský.

„Praha se chystá za cca 3,6 miliardy korun koupit kanceláře pro cca 2 tisíce svých zaměstnanců. Přistupujeme k tomu konstruktivně. Současně si jsme jistí, že Praha také musí vyřešit chybějící kapacity středních škol pro cca 4-5 tisíc žáků za cca 5-7 miliard korun. Obojí je třeba," doplnil později Čižinský. 

Pražští úředníci nyní sídlí na několika místech. Velká část jich je ve Škodově paláci v Jungmannově ulici. Ve Škodově paláci magistrátu končí v roce 2028 nájemní smlouva s vlastníkem, investiční společností GLL.

Do Jungmannovy ulice sestěhovalo úředníky vedení Prahy za bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Situací kolem nájmu se zabývala Praha následně několik let a s původním majitelem, firmou Copa retail, se neúspěšně soudila kvůli výši nájmu. Někdejšímu vedení magistrátu v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) se podařilo dohodnout na úpravě nájemní smlouvy. Dvacetiletý nájem měl město vyjít na 4,4 miliardy korun, nakonec zaplatí o 860 milionů méně. V roce 2017 palác koupila investiční společnost GLL Real Estate Partners se sídlem v Mnichově.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky magistrát, sídlo, Praha, úředníci, Komerční banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha chce koupit budovu banky na Václavském náměstí, plánuje tam mít sídlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.