Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nové odolné lavičky míří na Prahu 6, budou na těch nejvytíženějších místech

Na Praze 6 začne Institut plánování a rozvoje testovat nové odolné lavičky v rámci pražského mobiliáře. Desítky nových laviček budou umístěny v místech, kde se počítá s velkou uživatelskou zátěží a také netypickými způsoby užívání. Cílem je otestovat funkčnost a výdrž laviček ve vytížených místech bez nadstandardní údržby. Pořizovací cena jednoho kusu lavičky bude v závislosti na počtu objednaných kusů okolo 8 000 Kč plus DPH.

Nová série odolných laviček je, na rozdíl od známé Pražské lavičky ze sady (Olgoj Chorchoj), součástí odolné designové rodiny mobiliáře (ODO). S tímto mobiliářem pak pracuje Katalog doporučených prvků veřejných prostranství hl. města Prahy, jehož účelem je přizpůsobit různým částem Prahy právě ty ideální prvky, jako například lavičky, pítka, povrchy apod. 

Katalog doporučených prvků, a nová odolná lavička jako jeho součást, je dalším krokem k revitalizaci a zpříjemnění městského prostoru. Právě tomuto kroku předcházela soutěž, která měla za cíl vybrat základní sadu mobiliáře v roce 2017 a později také zastávkové přístřešky. Cena jedné lavičky bude záležet na celkovém počtu objednaných kusů, předem se však odhaduje, že bude kus stát přibližně 8 000 Kč plus DPH.  

Podle náměstka primátora pro rozvoj Petra Hlaváčka (STAN) je instalace nových odolných laviček jednou z částí ke kompletizaci výchozí palety prvků a kultivaci pražského prostoru. „V Praze se v roce 2016 jenom v centru nacházelo 72 typů košů a bezpočet typů laviček, často jako pouhých nosičů reklamy. Pro kultivaci tohoto stavu byla vypsána soutěž na základní sadu mobiliáře, následovaly přístřešky a označníky, pracuje se na informačním systému, nedávno jsme představovali kanalizační mříže, teď přibyla odolná lavička a určitě nekončíme, domácích úkolů máme stále dost. Cílem je zajistit co nejúplnější výchozí škálu prvků, která nabídne kvalitní prvky pro všechna pražská prostředí, na okraji i v centru, v průmyslové zóně i na náměstí, a zajistí jejich kompatibilitu a dostupnost a stejné náhradní díly třeba i za dvacet let nezávisle na vůli trhu, což je věc nejen estetická, ale především ekonomická,“ řekl Hlaváček v tiskové zprávě Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto IPR Praha

Štítky lavičky, mobiliář, IPR, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové odolné lavičky míří na Prahu 6, budou na těch nejvytíženějších místech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.