Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidé se rozloučili s pietním ohněm za oběti tragédie na filozofické fakultě

Desítky lidí se po koncertu v pražském Rudolfinu sešly u pietního ohně, který hoří na náměstí Jana Palacha za oběti a zraněné při tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pro zájemce byla na místě připravená dřívka, na která mohli napsat vzkaz či přání a přiložit je do ohně. Ten se postupně nechá vyhasnout. Před Vánocemi v sídle fakulty pachatel zastřelil 14 lidí a poté i sebe, dalších 25 lidí zranil. Rozloučení s pietním ohněm je zakončením akce Měsíc pro fakultu, jejímž cílem bylo navrátit akademický život na náměstí a pomoci lidem, aby se s tragédií vyrovnali.

„Já nevím, jestli můžeme říct, že jsme život vrátili, ale určitě jsme udělali velmi podstatné kroky vpřed, aby se život vrátil," řekla rektorka univerzity Milena Králíčková. Svým dřívkem vzkázala obětem i raněným "nezapomeneme". Podle děkanky filozofické fakulty Evy Lehečkové se podařilo docílit toho, aby se z místa nestalo město duchů. Měsíc pro fakultu se podle ní věnoval pietním aktivitám, vzdělávání, komunitnímu fungování a vyrábění. V pondělí 29. ledna se na náměstí Jana Palacha zastavil také prezident Petr Pavel. V diskusi se studenty hovořil o psychologické pomoci a poté se zapojil do tavení svíček u ohně.

Oheň na náměstí zapálili zástupci akademické obce 4. ledna, od té doby ho udržovali studenti FF UK. Kolem ohně začali lidé 21. ledna, měsíc po tragické události, vytvářet instalaci z vosku nazvanou Společná krajina pod vedením studentů z UMPRUM. V tento den se také částečně na den otevřela vyučujícím a studentům budova fakulty, která je od tragické události uzavřená. Součástí akce byly minipřednášky, výměna knih či hudební vystoupení. Cílem bylo pomoci studentům a zaměstnancům fakulty vrátit se po tragédii k akademickému životu a společně se vyrovnat s tím, co se před Vánocemi v budově stalo.

Měsíc po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se dnes částečně a zatím jen na několik hodin pro studenty a vyučující otevřela hlavní budova na náměstí Jana Palacha v centru Prahy, kde student školy loni 21. prosince...

V sídle fakulty pokračují opravy, aby se mohl zahájit letní semestr. Začít by měl 19. února, podle tajemnice fakulty Zdeňky Filipové by se opravy přízemí až třetího patra měly do té doby stihnout. Vyučovat by se mělo v celé budově kromě čtvrtého patra, kde střelec útočil, uzavřené zůstane nejméně do začátku příštího akademického roku.

Na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů, kteří byli zraněni a zasaženi putují peníze z Nadačního fondu UK, kam lidé po tragédii posílají příspěvky. V první fázi, která potrvá zhruba do poloviny února, se předpokládá vyplacení asi 13,5 milionu korun. K dnešnímu dni je podle mluvčího univerzity Václava Hájka na účtu fondu 52 milionů korun. Část peněz již podle něj byla vyplacena. V další fázi se podle Hájka předpokládá rozdělení 40 milionů korun rodinám obětí, na podporu zraněných a také na podporu skupinové a individuální terapie.

Koncert v Dvořákově síni Rudolfina byl dnes určený pro ty, kteří se podíleli na pomoci a podpoře nejvíce zasažených, na obnově akademického života, lidem z krizového štábu univerzity, členům Integrovaného záchranného systému, lidem z Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) a komunitě akademické obce fakulty. Vyslechli Třetí symfonii Gustava Mahlera.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Karlova

Štítky Univerzita Karlova, filozofická fakulta, pieta, střelba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se rozloučili s pietním ohněm za oběti tragédie na filozofické fakultě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.