Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pražané špatně třídí spreje. Na třídící lince kvůli tomu došlo k výbuchu

I když ostatní odpad třídí obyvatelé Prahy poctivě, s poloprázdnými plechovkami od sprejů mají ještě potíže. Vyhazují je ke kovům, patří ale do směsného odpadu. Tlakové nádoby mohou totiž při likvidaci ohrozit zaměstnance, zařízení i veřejnost.

Do šedých kontejnerů na kovy Pražané občas vyhodí i použité hořlavé spreje, plynové kartuše nebo turistické vařiče. Lidé je poznají podle symbolu ohně na jejich obalu a rozhodně se nesmí zahřívat, mechanicky poškodit, prorazit ani používat poblíž ohně. K tomu tam lidé vyhazují i spreje od laků na vlasy, deodorantů nebo osvěžovačů vzduchu, insekticidních aerosolů, repelentů, nebo obranných plynů.

„Nádoby se stlačenými plyny jsou velmi nebezpečné kvůli vysokému tlaku uvnitř. Vlivem tepla nebo poškození mohou explodovat, způsobit vážná poranění a poničit techniku nebo zařízení, což se u sprejů se zbytkovým obsahem občas děje,“ vysvětlil v tiskové zprávě mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický.

Přesně to se stalo 20. října minulého roku v areálu Pražských služeb Pod Šancemi. V lisu, který navazuje na třídicí linku, bylo příliš mnoho nevyprázdněných sprejů a došlo k explozi a následnému požáru.

„Poškozená linka byla mimo provoz skoro měsíc, vzniklé škody se pohybují v řádech stovek tisíc korun. Podstatné je, že se nikomu z občanů ani našich pracovníků naštěstí nic vážného nestalo. Za celé čtyři roky, co linku provozujeme, se podobně závažný incident nikdy nepřihodil,“ informoval generální ředitel společnosti Patrik Roman.

Pracovníci teď proto raději třídí odpad ručně a hořlavé spreje vytahují.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Praha

Štítky Pražské služby, odpad, kovy, třídění, spreje

Pražané špatně třídí spreje. Na třídící lince kvůli tomu došlo k výbuchu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.