Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na pražské rybníky vyrazily desítky bruslařů, led je ale stále nebezpečně tenký

Během víkendu se na pražských rybnících a nádržích objevily desítky bruslařů, dospělí i děti. Sice mrzlo a led vypadá pevně, podle odborníků z Lesů hlavního města Prahy to tak ale není. Jejich pravidelná měření před víkendem ukázala tloušťku na všech místech do osmi centimetrů, hromadné bruslení je přitom bezpečné až od 18 centimetrů.

Lidé bruslili na Kyjském či Hamerském rybníku, také na nádrži Džbán. Tam obyvatele zvala i místostarostka Prahy 6 Mariana Čapková (Praha sobě). V pátek přitom Středisko Vodní toky Lesů hlavního města Prahy před vstupem na zamrzlé vodní plochy varovalo.

„Led na pražských rybnících zatím není dostatečně tlustý, a tak je vstup na něj nebezpečný. Tloušťka ledu na pražských rybnících je nyní pouze kolem 6-8 cm a navíc dle předpovědi počasí má přijít oteplení,“ napsalo středisko na svém webu. 

Jak redakci Pražské Drbny vysvětlila mluvčí Lesů hlavního města Prahy Petra Fišerová, měření provádí pro své účely jednou až dvakrát týdně a to ve vztahu k provozu technických zařízení na vodních plochách. „Není tedy možné zaměňovat za nějaké komplexní měření a vyhodnocování stavu a bezpečnosti vodní plochy pro vstup na ni ve vztahu k veřejnosti. Vznik a kvalita ledu závisí na teplotě na mnoha dalších faktorech, které jsou u každé vodní plochy různé, třeba na hloubce a průtočnosti,“ upozornila Fišerová.

Síla ledu také na celé ploše stejná, záleží i na aktuálním plošném zatížení v daném místě.

Měří se například na Hostivařské přehradě, Džbánu, Šeberáku a Jivinách. Namátkově pak třeba i na Počernickém rybníce, Kyjském rybníce či Pískovně. „Přes mrazivé počasí posledních dní jsme na všech měřených lokalitách zjistili prozatím tloušťku ledu pouze několik centimetrů, 6 až 8. Upozorňujeme, že odborníci uvádí pro individuální bruslení minimální bezpečnou tloušťku ledu až od 15 cm, pro hromadné bruslení dokonce až od 18 cm,“ informovalo středisko. 

Jak redakci sdělila Fišerová, dnes to byly na Hostivařské přehradě jen 2 centimetry v místě měření.

Proto je vstup na pražské zamrzlé přírodní plochy vždy na vlastní nebezpečí. Jak Středisko Vodní toky radí, lidé by si měli důkladně prohlédnout stav ledu, nevstupovat do míst přítoků a odtoků a všímat si prasklin i děr.

Ohodnoť článek

Foto redakce Pražské Drbny

Štítky bruslení, led, Lesy hlavního města Prahy, Středisko Vodní toky, nebezpečí

Na pražské rybníky vyrazily desítky bruslařů, led je ale stále nebezpečně tenký  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.