Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Týrání a špatná hygiena. Kontroly v Praze odhalily dva problémové prodejce kaprů

Během prosince se Městská veterinární správa v Praze vydala na kontroly prodejů živých kaprů. V Praze jich provedla přes osmdesát, závady našli u dvou z nich. Na jednom místě se ze stánku roztékala odpadní voda, na zemi byly zbytky ryb. Druhý prodejce přeplnil kádě a ryby se nemohly pohybovat.

V Praze minulý nahlásili prodej kaprů celkem na 202 místech. Městská veterinární správa pak provedla celkem 81 kontrol, tedy ve čtyřiceti procentech stánků. Kontroloři nejdříve zašli na místa, kde zjistili závady už v roce 2022, všichni prošli bez problémů.

Závady pak o objevili při dvou kontrolách, jeden prodejce porušil provozně-hygienická pravidla, roztékánla se mu odpadní voda po chodníku.

„Odpadní voda nebyla svedena do veřejné kanalizace a voda vytékající z kádí na zem, šupiny a kousky z úpravy ryb byly roznášeny po chodníku směrem k veřejné kanalizaci vzdálené asi deset metrů od kádí,“ popsal redakci Pražské Drbny mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček

Pokuta ještě neuložili, provozovatel převzal protokol o kontrole 8.1.2024 a má možnost vyjádřit se k němu do patnácti dnů od doručení. Po uplynutí této doby bude protokol předán právnímu oddělení k uložení pokuty.

Při druhé kontrole našli tři přecpané kádě, dohromady tam tísnilo sedmset kilo ryb. Nemohly se pohybovat a byly tak vystaveny nepřiměřenému stresu. „V důsledku tohoto byly v kádích zjištěny tři uhynulé ryby, u kterých bylo nařízeno vylovení a neškodná likvidace v asanačním podniku. Výsledek této kontroly bude předán místně příslušné městské části jako podnět k projednání přestupku podle zákona 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání,“ vysvětlil Vorlíček.

Pražští prodejci se oproti roku 2022 polepšili, tehdy jich kontroloři obešli 82 a odhalili pět závad.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Státní veterinární správa, kontroly, prodejci, Vánoce, kapři

Týrání a špatná hygiena. Kontroly v Praze odhalily dva problémové prodejce kaprů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.