Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha ruší většinu protipovodňových opatření, otevírá náplavky

Pražský magistrát zruší díky klesající hladině Vltavy většinu doposud přijatých protipovodňových opatření. Lidem se od osmi ráno otevřou všechny náplavky a bude na ně možný i vjezd aut. O hodinu později se začnou otevírat protipovodňová vrata na Čertovce. Zavřený zůstane zatím pouze pochozí úsek části Rašínova nábřeží. Zvýšené hladiny řek od Vánoc trápí více míst v Česku a hladina Vltavy v Praze se donedávna udržovala nad úrovní prvního stupně povodňové aktivity.

„Povodňová situace se v Praze stále zlepšuje, a Pražané se tak mohou postupně vrátit k běžnému životu, neboť od čtvrtka rušíme přijatá protipovodňová opatření. Rád bych ale požádal všechny, kteří se budou pohybovat v okolí řeky, aby byli nanejvýš opatrní, protože hladina Vltavy bude ještě minimálně několik dní stále nadprůměrně vysoká," uvedl v tiskové zprávě primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Od dnešních osmi ráno budou moci Pražané i turisté téměř plnohodnotně využít všechny náplavky a bude na ně možný i vjezd aut, od stejného času bude možný i provoz zbývajícího botelu Matylda. Kvůli zmrzlé vodě na pochozí části Rašínova nábřeží zůstane však tento úsek kvůli bezpečnosti návštěvníků prozatím uzavřený. Jde o zhruba stometrovou část od železničního mostu.

Od devíti začnou práce na otevření protipovodňových vrat na Čertovce. Díky poklesu hladiny by se do provozu mohly vrátit i přívozy v Praze 1 a 2 a na Vyšehradě, podle informací od jejich majitelů ale bude nejprve nutné upravit nástupiště a okolí. Tyto úpravy budou pravděpodobně trvat až do pondělí, kdy by měl být provoz přívozů obnoven.

Hladina Vltavy by měla klesnout pod první stupeň povodňové aktivity a očekává se další mírný pokles. Z Vltavské kaskády se ale nadále bude odpouštět obdobné množství vody, neboť pokračuje vysoký odtok z Lipna, což ovlivňuje i hladinu Orlíku. Tento stav bude pokračovat pravděpodobně až do poloviny příštího týdne. Kvůli stále přetrvávajícímu vysokému průtoku Prahou by proto návštěvníci náplavek, ale i lidé pohybující se kdekoliv v okolí řeky, měli dbát zvýšené opatrnosti a obezřetnosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Vltava, magistrát, povodně, náplavky, opatření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha ruší většinu protipovodňových opatření, otevírá náplavky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.