Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Suché vánoční stromky patří k popelnicím. V přírodě by mohly ublížit zvířatům

Většina pražských domácností už se pomalu zbavuje vánočních stromků a tak je na čase připomenout, jak s jehličnany nakládat. Stačí je pečlivě ozdobit a odložit vedle vlastních popelnic nebo ke stanovišti tříděného odpadu. Lidé je rozhodně nemají cpát do popelnic, jen tak nechat na ulici nebo odnášet do přírody. Tam by se totiž o zapomenuté háčky nebo ozdoby mohla zranit zvířata.

Stromek stačí odzdobit a přenést na místo, kde stojí příslušné popelnice. Nemají se ovšem strkat přímo nádob, ale položit vedle. Zůstane tak místo na odpadky a nebude vznikat nepořádek okolo.

„Obyvatele činžovních domů nebo novostaveb, kteří mají popelnice na směsný i tříděný odpad ve vnitrobloku, případně v domě, prosíme o odložení stromku k nejbližšímu veřejnému stanovišti tříděného odpadu,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický. Místa tříděného odpadu najdete zde a zde.

Zároveň není dobré stromky odkládat do přírody, lesů nebo městských parků. Zapomenuté háčky nebo ozdoby by mohly ublížit zvířatům. Umělé stromky je pak potřeba odvézt do sběrných dvorů.

První stromky sbírali popeláři hned po Štědrém dni, nejvíc očekávají ale v těchto dnech, po svátku Tří králů. Do konce února jich podle Komarnického odvezou z pražských ulic stovky tisíc, minulý rok to bylo asi 250 tun biodpadu. Stromky nakládají na menší nákladní vozy s valníkem i speciálně vyčleněná popelářská auta. Posádky je převezou na překladiště a pak do kompostáren.

Tam je rozdrtí na štěpky nebo právě kompost. Ty, které jsou znečištěné nebo neodstrojené, putují do malešické spalovny, kde z nich vyrobí světlo nebo teplo.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Pražské služby, stromky, odpad, svoz, popelnice, zpracování

Suché vánoční stromky patří k popelnicím. V přírodě by mohly ublížit zvířatům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.