Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pražané v loňském roce hojně využívali sdílených kol, jízd přibylo o třetinu

Pražané v roce 2023 ve velkém využívali jízdu na sdílených kolech Nextbike a Rekola. Oproti roku 2022 přibylo jízd na kole Prahou o celou třetinu oproti roku 2022. Důvodem růstu popularity sdílených kol je z velké míry možnost dvou jízd zdarma denně při propojení Lítačky a uživatelského účtu.

Celkový počet jízd dosáhl hodnot přes tři čtvrtě milionu, to je oproti roku 2022 o téměř 200 tisíc více výpůjček. Průměrně si Pražané vypůjčili kola firmy Nextbike a Rekola na 2 074 jízd denně. Nejvytíženějším měsícem bylo září, kdy se lidé půjčili kolo v Praze dohromady na 95 tisíc jízd. Naopak v nejslabším měsící, kterým byl prosinec, si lidé i přes nízké teploty a sněžění, půjčili kola na celkem 25 tisíc jízd. Nejčastěji si lidé půjčují kolo v Karlíně, Holešovicích, na Letné či v Dejvicích. 

Za loňský rok přibylo podle příspěvku Pražské integrované dopravy také 25 tisíc nových uživatelů. Důvodem zvyšování počtu jízd a nových uživatelských účtů je bezpochyby spolupráce bikesharingových firem Nextbike a Rekola s PID. Propojení uživatelského účtu s Lítačkou totiž umožňuje lidem vypůjčit si sdílené kolo dvakrát denně na 15 minut zdarma. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pražská integrovaná doprava

Štítky sdílená kola, Nextbike, Pražská integrovaná doprava, Praha

Pražané v loňském roce hojně využívali sdílených kol, jízd přibylo o třetinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.