Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Knižní secondhand Knihobot otevřel v Praze své první knihkupectví

Knižní secondhand Knihobot proměnil svou pobočku v pražských Holešovicích ve výběrové knihkupectví s knihami z druhé ruky. Dosud využíval pro prodej knih téměř výhradně e-shop. Nyní si čtenáři osobně mohou vybrat z tisíce knih přímo na prodejně. V budoucnu chce Knihobot knihkupectví využít jako prostor pro pořádaní literárních a komunitních akcí. Za majitele tuzemského obchodu s použitými knihami to sdělila Zuzana Žižková.

„Chtěli jsme vytvořit místo, kde si lidé mohou doslova osahat, jak perfektní mohou knihy z druhé ruky být. A protože knihy, které nabízíme, jsou opravdu stavem často k nerozeznání od těch z knihkupectví, rozhodli jsme se tak nazývat i naši prodejnu," uvedla Barbora Votavová z Knihobotu.

Hlavním cílem Knihobotu je podle jeho majitelů změnit fungování knižního trhu a naučit čtenáře vracet knihy do oběhu. Označení antikvariát se vyhýbají. „Chtěli jsme vytvořit knihkupectví nového typu. Naše nabídka knih z druhé ruky nám umožňuje prodávat knižní novinky za nižší ceny než v ostatních knihkupectvích a zároveň rozšiřovat nabídku o tituly, které se již jinde sehnat nedají. Tituly k přímému prodeji v knihkupectví vybíráme osobně z databáze půl milionu knih na našem webu a nabídku denně obměňujeme," sdělil vedoucí pobočky Jan Bulva.

V knihkupectví Knihobotu mají zájemci v přímém prodeji na výběr zhruba ze 2500 knih. Zákazníci sem i nadále mohou nosit své přečtené knihy k prodeji. „Nechceme být pouze e-shopem. Chceme ukázat, že knihám opravdu rozumíme, dokážeme lidem poradit s výběrem. Záleží nám na tom, aby nákup u nás vyhovoval i těm, pro které je e-shop méně schůdnou variantou, nebo těm, kdo rádi nakupují jak on-line, tak offline," podotkla Votavová.

Knihobot vznikl v roce 2019 jako alternativa k prodejním serverům s použitými knihami i k tradičním knihkupectvím. Funguje po celé České republice, Slovensku, Rakousku a Německu. V roce 2022 byl Knihobot podle žebříčku společnosti Deloitte 15. nejrychleji rostoucí firmou ve střední Evropě, v ČR pátou. Loni proti roku 2021 zvýšil obrat o 76 milionů korun na 182 milionů korun a zákazníkům odeslala zhruba 1,3 milionu knih.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Knihobot

Štítky ČR, literatura, trh, Knihobot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knižní secondhand Knihobot otevřel v Praze své první knihkupectví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.