Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Meteorologové varují před vichřicí v Praze. Silný vítr může převracet auta

Od dnešního poledne až do páteční noci platí výstraha Českého meteorologického ústavu před velmi silným větrem, který může dosáhnout rychlosti až devadesát kilometrů v hodině. Může přerušit elektrické vedení, ohrozit život chodců i převracet prázdné nákladní automobily.

Silný vítr o rychlosti až sedmdesát kilometrů v hodině fouká už od rána. „K dalšímu zesílení větru bude docházet ve čtvrtek v odpoledních hodinách a na většině území Čech budou nárazy větru od 18 do 25 m/s (65 až 90 km/h),“ napsali meteorologové na platformě X. 

Vichřice podle nich může poškodit stromy i budovy, přerušit elektrické vedení a dokonce ohrozit lidi na životě. Vzduchem totiž mohou létat uvolněné předměty, spadnout větve i celé stromy. „Komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnost komunikací, možnost převrácení prázdného nákladního automobilu,“ doplnili další možné následky meteorologové. 

Lidé by měli zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky, omezit pohyb venku i jízdy autem. K tomu nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. Rizikové je i parkování u starších budov, větších stromů a vysokých stožárů. 

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Praha

Štítky Český hydrometeorologický ústav, předpověď, vítr, počasí, výstraha

Meteorologové varují před vichřicí v Praze. Silný vítr může převracet auta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.