Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Boršč, svařák a řemeslné výrobky. Probíhá první ukrajinsko-český vánoční trh pro dobrou věc

Na Holešovické tržnici dnes probíhá první ukrajinsko-český vánoční market. Akce propojuje řemesla, kulturu, tradice a moderní design. Halou proudí vyšší desítky návštěvníků. Zboží nabízí zhruba dvacet řemeslníků a umělců. Část výdělku poputuje na podporu ukrajinských uprchlíků.

Trh začal v poledne na Holešovické tržnici v hale č. 17. Své zboží nabízí zhruba dvacet umělců a řemeslníků. Na trhu návštěvníci najdou šperky, kožené výrobky, háčkované hračky, svíčky, keramiku nebo autorské malby. V nabídce je samozřejmě také občerstvení, příchozí se například mohou zahřát borščem a svařákem. K vyzkoušení je ale také nespočet jiných ukrajinských specialit.

Jednou z prodávajících je Anna Makarova. Ta se od nedávna dala na výrobu háčkovaných hraček. Dle jejích slov je o vyrobené hračky docela velký zájem. „V Česku jsem rok a půl. Prodávám háčkované hračky, dělám je sama a začala jsem před nedávnem. Baví mě dělat to, co dělám. Mám radost, že to zajímá lidi a doufám, že to v Česku půjde, a že bude všechno v pohodě. Dnes je to můj první market a myslím, že je o mé hračky docela velký zájem, snad to půjde dobře i v budoucnu,“ řekla Anna redakci Pražské Drbny.

Kromě nákupu různého zboží si příchozí mohou užít doprovodný program. V plánu jsou hudební vystoupení, přednášky a tvůrčí workshopy. Podle prodávajících je akce povedená a hodně pomůže ukrajinské komunitě. „Dnešní akce je super, každý může ukázat co dělá, a co může předložit lidem. Taky podporujeme Ukrajinu, to je pro mě nejdůležitější. Vždycky totiž musíme dotovat Ukrajinu a tohle je další způsob, kterým se ukrajinští umělci můžou zapojit,“ dodala Anna.

Interiér haly zdobí také abstraktní obrazy. Ty jsou dílem Oksany, ukrajinské malířky žijící v Česku již sedm let. Oksana se od začátku války věnuje, dle jejích slov, spíše kontroverzním dílům s motivy války. Pro dnešní den se však rozhodla vytvořit motivy ornamentů. I ona má velkou radost z atmosféry marketu. „Myslím si, že dnešní akce velmi pomůže Ukrajincům, protože to všechno nejspíš děláme pro uprchlíky. Asi půlku výdělků posíláme na Organizaci pro pomoc uprchlíkům, takže pro sebe nemáme skoro žádný zisk. To velmi pomůže. Vůbec jsem nečekala, že přijde tolik lidí, myslela jsem, že přijde tak 5, 10, ale je tady úplně plno,“ řekla Oksana redakci pražské Drbny.

Market bude otevřen zhruba do osmi hodin večer. Počet návštěvníků se pohybuje ve vyšších desítkách. Trh pořádá Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Vánoce, trh, Ukrajina, Holešovická tržnice

Boršč, svařák a řemeslné výrobky. Probíhá první ukrajinsko-český vánoční trh pro dobrou věc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.