Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Která městská část má letos ten nejkrásnější vánoční strom?

Adventní čas je tady a Pražská Drbna už tradičně spouští anketu, v níž čtenáři rozhodnou o tom, která městská část Prahy má letos ten nejkrásnější vánoční strom. Podívejte se na stromy městských částí, hlasujte v anketě do 24. prosince a rozhodněte, která městská část má letos ten nejhezčí vánoční stromeček v Praze.

ANKETA: Která městská část má letos ten nejkrásnější vánoční strom?

Celkem hlasovalo277 čtenářů

Praha 1: Strom na Malostranském náměstí

O tom, který vánoční strom na území Prahy 1, není pochyb ani letos. Je to dvaadvacetimetrový smrk z Českolipska, který stojí na Staroměstském náměstí. K ostatním městským částem by však nebylo férové, kdyby právě tento krasavec soutěžil v konkurenci menších stromů, a tak jsme v redakci vybrali jako zástupce Jedničky strom, který stojí na Malostranském náměstí.

Praha 2: Umělý kužel na Míráku

Praha 2 má svůj vánoční strom postavený už tradičně na náměstí Míru přímo před kostelem svaté Ludmily. Vánoční strom, který symbolizuje tradiční umělý kužel, se ozzářil o první adventní neděli, kdy se přímo před kostelem svaté Ludmily konalo tradiční Adventní zastavení u Ludmily, které oficiálně odstartovalo letošní vánoční období na Dvojce.

Praha 3: Desetimetrová jedle na Jiřáku

Dominantou vánoční výzdoby v Praze 3 je tradičně strom u adventních trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad. „Pro letošní Vánoce jsme vybrali jedli kavkazskou, která dosahuje výšky přibližně deset metrů,“ popsal pro redakci Pražské Drbny mluvčí Prahy 3 Jiří Hannich. Zhruba sedmimetrová jedle stojí na Ohradě. Praha 3 letos z úsporných důvodů redukovala světelnou vánoční výzdobu na sloupech veřejného osvětlení, ale svátečně rozsvítila například revitalizované Žižkovo náměstí, Kostnické náměstí, náměstí Jiřího z Lobkovic nebo alej v Laubově ulici. U vstupu na území Prahy 3 pak příchozí vítá světelné logo městské části.

Praha 4: Tradiční strom před radnicí

Městská část Praha 4 rozsvítila svůj vánoční strom u budovy úřadu v ulici Antala Staška v pondělí 4. prosince. Rozsvícení vánočního stromu se zúčastnili i členové Českého svazu bojovníků za svobodu, Československé obce legionářské a Sdružení bývalých politických vězňů ČR.

Praha 5: Smíchovský symbol Vánoc před kostelem

Hlavní strom Prahy 5 stojí před radnicí ve Štefánikově ulici před kostelem sv. Václava na náměstí 14. října. Asi třináctimetrový strom pochází z pěstební školky Louňovice. Další dva menší stromky rozsvítila Praha 5 na Tilleho náměstí a na Trnkově náměstí. Osvětlením je ozdobeno ještě pět dalších stromů na území Pětky.

Praha 6: Vánoční strom hlídá sova

Šestka má na svém území sedm ozdobených vánočních stromů, ten centrální je na Vítězném náměstí, kde mu společnost dělá obří svítící sova a další výzdoba. Stromy většinou nabízí občané Prahy 6 a okolí, letos se ale nikdo takový nenašel. „A tak byl stromeček oproti běžným zvyklostem objednán. Věříme, že v příštím roce se opět naskytne příležitost umístit na Vítězné náměstí strom přímo z Prahy 6, protože to pro nás má samozřejmě přidanou hodnotu," sdělil redakci Pražské Drbny mluvčí Prahy 6 Marek Zeman. Rozsvícení se konalo první adventní neděli.

Praha 7: Jedli u kostela mohou zdobit děti

Sedmá městská část se rozhodla pro dva vánoční stromy, hlavní je Strossmayerově náměstí před kostelem svatého Antonína. Je to jedle vysoká asi deset metrů a Praha 7 ji má z Louňovic, z prořezů v soukromém lese. Rozsvítili ho už koncem listopadu zároveň s vánočním osvětlením vybraných ulic. Jeho nižší patra jsou volná a ozdobit ho mohou děti.

Praha 8: Třináctimetrový smrk daroval občan

Osmička svůj hlavní vánoční strom na Karlínském náměstí stejně jako loni získala od jednoho z občanů. Tentokrát je to třináctimetrový smrk, který rozsvítili už 27. listopadu. Celkem má Praha 8 pět vánočních stromů, dva z nich jsou rostlé a zbytek dary. „Karlínský vánoční strom zvítězil v této anketě již třikrát po sobě. Věříme, že i počtvrté uspěje,“ sdělil mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Praha 9: Deset metrů vysoká jedle putovala ze středních Čech

Devátá městská část nechala ozdobit sedm vánočních stromů včetně vysoké túje u rodinného a kulturního centra Knoflík a všechny ve stejný čas rozsvítila také o první adventní neděli. Hlavní stromeček pochází ze středních Čech a je to desetimetrová jedle u radnice ve Vysočanské ulici. Další stromky jsou z Vysočiny, v Hrdlořezích u zvoničky pěti metrová jedle stejně jako v komunitní zahradě u Domu s pečovatelskou službou v Novovysočanské ulici. V nové části parku Přátelství na Střížkově je vysazena jedlička, která už má přes dva metry, a v parku Zahrádky ve Vysočanech roste další jedlička, zhruba dvoumetrová. „V průběhu celého adventu se pak u každého z nich koná vánoční setkání s místními obyvateli spojené s kulturním vystoupením," informovala redakci Pražské Drbny mluvčí Devítky Marie Kurková.

Praha 10: Rostlý smrk obklopí vánoční městečko

Dohromady jedenáct vánočních stromů připravila pro své občany Praha 10, jsou mezi nimi hlavně rostlé a jeden dokonce i listnatý. Ten hlavní je tradičně na Náměstí Svatopluka Čecha, rostlý smrk, který slavnostně rozsvítili první adventní neděli 3. prosince. Od 17. prosince u něj otevřou vánoční městečko.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto koláž Drbny

Štítky anketa, Vánoce, stromy, vánoční stromy, městské části, soutěž, Praha

ANKETA: Která městská část má letos ten nejkrásnější vánoční strom?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.