Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V pražské zoo se narodilo mládě vzácného dikobraza. Dvoutýdenní prcek už ochutnává zeleninu

Zoo Praha slaví nový přírůstek, tentokrát se jim povedlo odchovat malého dikobraza palawanského. Tento druh má v péči jen devět zahrad v Evropě a ta pražská je teprve druhá, která letos přivítala mládě. Dikobraz palawanský je zapsán na Červeném seznamu ohrožených druhů i kvůli lovu a odlesňování na filipínském ostrově Palawan, kde žije.

Malý dikobraz se narodil před dvěma týdny a spolu s jeho rodiči už ho návštěvníci mohou vidět v pavilonu Indonéská džungle, často hned u skla. „Narození mláděte je skvělou zprávou i proto, že z pouhých devíti zoo, které tento druh v Evropě chovají, jsme letos jedna ze dvou, kde se narodilo mládě. Důvodem k radosti je ale i fakt, že jsme narození dalšího zdravého potomka od naší starší, již zasloužilé samice, nepřikládali příliš velké naděje,“ sdělil v tiskové zprávě kurátor savců Pavel Brandl.

Chovat dikobrazy palawanské začala Zoo Praha v roce 2015 a od té doby už narodilo celkem deset mláďat. Devět předchozích většinou poslali do jiných zahrad, kde posílili nebo přímo založili chov.

„Dobré vyhlídky má i aktuální mládě. Matka se o něj vzorně stará a malý hlodavec už podle chovatelů vedle sání mateřského mléka projevil zájem i o pevnou stravu,“ uvedl mluvčí zoo Filip Mašek.

Dikobraz dostal jméno podle ostrova Palawan, odkud pochází. Je jedním z nejmenších na světě, váží většinou jen maximálně pět kilo. Kvůli lovu a odlesňování ale jeho počty klesají a proto je zažazen na Červený seznam ohrožených druhů do kategorie zranitelný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky dikobraz palawanský, Zoo Praha, mládě, chov, ohrožený

V pražské zoo se narodilo mládě vzácného dikobraza. Dvoutýdenní prcek už ochutnává zeleninu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.