Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Revitalizovaný park Na Solidaritě je komunálním projektem roku 2023

Letos dokončená revitalizace parku Na Solidaritě ve Strašnicích byla zvolena Komunálním projektem roku 2023 v kategorii Veřejná zeleň. Porota tradiční celorepublikové soutěže časopisu Moderní obec, kterou zaštiťuje Ministerstvo pro místní rozvoj, ocenila péči o kořeny stávajících stromů při obnově této parkové plochy.

Péče o kořeny byla zásadní

„Úprava tohoto zeleného prostranství byla ojedinělá rozsahem péče o kořenové systémy vzrostlých stromů. Během prací se postupovalo tak, aby nedošlo k jejich poškození během zakládání nových cest a byla zajištěná jejich budoucí prosperita. Vzrostlé stromy jsou nenahraditelné a na Praze 10 jim věnujeme náležitou pozornost. V nákladech na projekt to konkrétně znamenalo navýšení financí na realizaci o cca 2,5 milionu Kč,“ říká Milan Maršálek, který je radním pro životní prostředí a udržitelnost a nositelem tohoto úspěšného projektu.

„Během revitalizace parku jsme těsně pod povrchem objevili velké svazky kořenů, daleko mohutnější, než jsme očekávali. To komplikovalo další postup, tudíž jsme museli vymyslet, řešení. Varianta pokácet ty stromy pro nás nepřipadala v úvahu. Zvolili jsme řešení využívající technologii, která se u nás sice tolik nepoužívá, ale funguje. Jmenuje se AirSpade. V kombinaci se sacím bagrem umožnila kořeny odhalit, odsát zeminu a realizovat speciální ošetření. Nakonec jsme změnili povrch cest. Původně plánovaný asfalt nahradily žulové kostky,“ vysvětluje postup Martin Pecánek, vedoucí odboru životního prostředí Prahy 10.

Park Na Solidaritě projde revitalizací. Bude mít nové cesty i osvětlení

Severní část parku, který se nachází v blízkosti divadla Solidarita v pražských Strašnicích, se dočká nové podoby. Rekonstrukce opraví a rozšíří cestní síť a přidá nové prvky a mobiliář. Park by tak na konci oprav měl mít například dostačující...

Plány do budoucna

Celkové náklady na stavební práce činily 10,6 mil. Kč. Projekt byl zahájen na sklonku minulého volebního období a je výsledkem aktivní finanční spolupráce městské části s hl. m. Prahou. Magistrát se na projektu podílel částkou 5 milionů korun z dotací na adaptační opatření ke zmírňování klimatické změny.

Už nyní Praha 10 plánuje zahájit projektové práce na revitalizaci druhé jižní části parku i přípravy projektů adaptace na klimatickou změnu u dalších zelených prostranství v městské části. V parku bylo vysazeno 23 nových stromů. Uprostřed prostranství se nachází piknikový stůl a nové cesty lemuje nový mobiliář.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MČ Praha 10

Štítky park, Praha 10, revitalizace, soutěž, veřejná zeleň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Revitalizovaný park Na Solidaritě je komunálním projektem roku 2023  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.