Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Majitel vily na Hřebenkách musí přerušit její rozšíření, které kritizují někteří sousedé

Majitel vily na Hřebenkách, jejíž přestavbu a rozšíření kritizují někteří místní obyvatelé, přeruší hlavní práce do konce listopadu. ČTK to po dnešní schůzce s investorem řekli starostka městské části Radka Šimková a místostarosta Radek Janoušek (oba Praha 5 Sobě). Přerušení má podle nich dát čas magistrátu k prověření procesního postupu stavebního úřadu Prahy 5. Zároveň bude radnice jednat se sousedy vily, kteří proti záměru majitele Martina Kulíka protestují.

Investor má pravomocné stavební povolení, takže je to na jeho dobré vůli

„Zaznělo, že nadále nebudou pokračovat ve stavbě do konce listopadu, ale s tím, že mají požadavky od statika, které nesnesou odkladu," řekl Janoušek. Dělníci tak ještě v dalších dnech sundají zbytek tašek ze střechy a odstraní komíny. Šimková dodala, že příští týden plánuje schůzku se zástupci sousedů, kteří proti záměru protestují.

Janoušek řekl, že magistrát nyní přezkoumává postup stavebního úřadu, na který si místní obyvatelé stěžují. „Rozhodnutí by pravděpodobně mělo proběhnout relativně rychle," řekl. Dodal, že magistrát se nezabývá žádným odvoláním. „Investor má pravomocné stavební povolení, takže je to teď na jeho dobré vůli," sdělil.

Starostka doplnila, že pokud výsledek přezkumu magistrátu nebude do konce listopadu, bude chtít s Kulíkem vyjednat další odklad prací do doby rozhodnutí. Kromě magistrátu se případem zabývají i ministerstva kultury a pro místní rozvoj, která mají přezkoumat závazná stanoviska vydaná magistrátním odborem památkové péče a územního rozvoje.

V Praze 5 začal majitel bourat historickou vilu, místní protestují

Dělníci začali v pondělí rozebírat střechu historické vily umístěné na smíchovském úpatí Petřína. Majitelé skrytí za sítí kyperských firem plánují prvorepublikovou budovu kompletně přestavět a rozšířit na přilehlou zahradu. Proti záměru...

On-line petici proti záměru přestavby dosud podepsalo asi 2700 lidí

Domu v Tiché ulici z roku 1912 místní obyvatelé přezdívají Schieszlova vila podle prvorepublikového politika Josefa Schieszla z okruhu blízkých spolupracovníků T. G. Masaryka. Schieszl ve vile žil. Práce stavbařů na domu začaly minulý týden. Následně proti záměru začali protestovat někteří sousedé, jde podle nich o faktickou demolici a nahrazení domu novým. Uspořádali on-line petici, kterou dosud podepsalo asi 2700 lidí. Architekt Kolář tento týden uvedl, že se nejedná o demolici, ale rekonstrukci a rozšíření na rodinné bydlení a že projekt splnil všechny zákonné podmínky. Vila podle něj podle stavebně-historických průzkumů není z architektonického pohledu významná.

Několik veřejně známých osobností dnes zveřejnilo otevřený dopis adresovaný ministru kultury Martinu Baxovi (ODS), ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti) a pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS). Vyzvali je k učinění veškerých kroků, které demolici zabrání do doby, než bude přezkoumána zákonnost vydaného stavebního povolení. Pod dopis se podepsali například historik architektury Zdeněk Lukeš, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, historik a spisovatel Pavel Kosatík, herec a režisér Břetislav Rychlík nebo herec David Matásek.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky architektura, stavby, vila, na Hřebenkách, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitel vily na Hřebenkách musí přerušit její rozšíření, které kritizují někteří sousedé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.