Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Praze 5 začal majitel bourat historickou vilu, místní protestují

Dělníci začali v pondělí rozebírat střechu historické vily umístěné na smíchovském úpatí Petřína. Majitelé skrytí za sítí kyperských firem plánují prvorepublikovou budovu kompletně přestavět a rozšířit na přilehlou zahradu. Proti záměru protestují místní obyvatelé, kteří k tomu uspořádali petici a podali podněty k několika institucím. On-line petici dosud podepsalo asi 2500 lidí.

Vila se nachází v památkové zóně. I když stavební povolení hovoří o stavebních úpravách a přístavbě, fakticky podle spoluautora petice Víta Makariuse půjde o nahrazení nynější stavby novou s čtyřnásobnou podlahovou plochou. Nový dům má sloužit jako rodinná vila s plochou 1566 metrů čtverečních. „Domníváme se, ze rozhodnutí není v souladu s příslušnými předpisy, zejména těmi, které chrání místní památkovou zónu," řekl Makarius.

Petentům vadí také to, že stavební úřad Prahy 5 sousedy o stavebním řízení přímo neinformoval a pouze na úřední desce vyvěsil oznámení, o kterém nikdo nevěděl.

Místní obyvatelé také požádali ministerstva pro místní rozvoj a kultury o přezkum kladných posudků magistrátního odboru pro územní rozvoj a odboru památkové péče. Ministerstvo kultury v pondělí vyzvalo dopisem k zastavení prací do doby, než přezkum skončí. Proti společnému územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení se podle Makariuse také odvolal jeden ze sousedů. Podle mluvčího Prahy Víta Hofmana obdržel magistrát spis v pondělí a v tuto chvíli je moc brzy na to se k případu vyjadřovat.

Radnice Prahy 5 nepodala odvolání na stavební úřad

Starostka Prahy 5 Radka Šimková (Praha 5 Sobě) na facebooku uvedla, že vyzvala majitele vily k zastavení prací a jednání. Budovu nicméně drží společnost s ručením omezeným ovládaná přes řetězec kyperských firem. Skutečný vlastník je nedohledatelný a jednají za něj prostředníci. Stejného vlastníka má i sousední vila, která by měla zůstat zachována víceméně ve stávající podobě.

Praha 5 podala ve stavebním řízení námitky, které stavební úřad zamítl. Odvolání poté radnice nepodala. Místostarosta Prahy 5 Radek Janoušek (Praha 5 Sobě) na úterním jednání zastupitelstva městské části po interpelacích obyvatel řekl, že radnice se neodvolala i s ohledem na zkušenosti z minulých obdobných případů.

„S velmi vysokou pravděpodobností by se ho (záměr) nepodařilo zastavit," řekl Janoušek. Za nešťastné považuje, že sousedy o záměru úřad neinformoval. Řekl také, že radnice vycházela z vyjádření zástupců investora, podle kterých byl projekt s místními obyvateli projednán. Dodal, že další jednání se zástupci majitele by se mělo uskutečnit příští týden. Makarius vyzval vedení radnice, aby se do záchrany vily aktivně zapojilo.

Ve vile žil Masarykův spolupracovník

Domu místní obyvatelé přezdívají Schieszlova vila podle prvorepublikového politika Josefa Schieszla z okruhu blízkých spolupracovníků Tomáše Garrigua Masaryka. Schieszl ve vile žil. Jedním z petentů je i ředitel spolku Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa, který připomněl politikův složitý osud v době okupace nacisty a komunistického režimu. Záměr majitelů vily označil Kroupa za neúctu k historii a dědictví předků.

Nejde o první podobný případ v této oblasti. Předloni se podobný odpor zvedl proti záměru demolice ani ne kilometr vzdálené vily z počátku 20. století v ulici Nad Výšinkou. Tuto vilu tehdy vlastnila Valérie Haščáková, manželka spolumajitele investiční skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Po intenzivní kritice demolice ze strany místních obyvatel a politiků vila třikrát změnila majitele, nakonec skončila v majetku investiční skupiny Rockaway Capital a stále stojí.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky architektura, reality, památky, Praha 5, bourání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze 5 začal majitel bourat historickou vilu, místní protestují  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.