Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nejpřívětivější úřad ve městě má Praha 12, zvítězila v konkurenci dalších šestnácti

V soutěži Ministerstva vnitra Přívětivý úřad si první místo za Prahu odnesla dvanáctá městská část. Celkem se do projektu, který hodnotí přístup úřadů k občanům, přihlásilo sedmnáct městských částí, o jednu víc, než minulý rok. Loňský vítěz Praha 10 ale o obhajobu úspěchu zájem neměl.

Ministerstvo vnitra pořádá soutěž Přívětivý úřad od roku 2016, kdy se do ní přihlásilo 190 měst a městských částí Prahy. „Cílem je mapovat a hodnotit stav přívětivosti úřadů vůči občanům. Sledují se taková kritéria jako je počet úředních hodin, elektronizace agend, zavádění online nástrojů a mobilních aplikací, možnost platit správní poplatky platební kartou, komunikace s občany,“ popisuje ministerstvo na svém webu.

Účastníci vyplní dotazník o 88 otázkách, někdy vybírají z možností, další odpovědi vypisují. Je na webových stránkách dostupný archiv záznamů z proběhlých zasedání zastupitelstva? Informuje váš úřad občany v krizových situací formou SMS zpráv? Je na úřadu zdarma dostupné bezdrátové připojení na internet pro občany?, zní některé z nich.

Letos se do soutěže přihlásilo sedmnáct pražských městských částí, Praha 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 16,17, 18, 19, 20 a 22. Jak pro Pražskou Drbnu uvedla Hana Zelenková z Odboru strategického rozvoje a koordinace veřejné správy, je to o jednoho víc, než minulý rok.

Letos se přidala Praha 1, Praha 9 a Praha 19. Své vítězství z minulého roku už naopak nechtěla obhajovat Praha 10. „ Letos se Praha 10 do soutěže nehlásila,“ potvrdil redakci Pražské Drbny mluvčí Desítky Ján Bruno Tropp. Stejně tak už nesoutěžila Praha 14.

Z vítězství se radovala Praha 12, která byla minulý rok třetí. „Rád bych poděkoval všem zaměstnancům, neboť oni příjemné prostředí utváří. A občany ujišťuji, že neusneme na vavřínech a i nadále budeme zlepšovat naše služby, abychom společně vytvořili lepší Prahu 12,“ uvedl na webu městské část starosta Vojtěch Kos (ODS).

Praha 7 je druhá stejně jako minulý rok, v roce 2021 byla dokonce první. „Obhajoba dobrého umístění bývá nejtěžší. Jsem proto za celý úřad velice rád, že se nám to povedlo a že se v konkurenci ostatních pražských městských částí opakovaně držíme na předních příčkách. Otevřenost a vstřícnost úřadu je nesmírně důležitá, aby občané věděli, že jsme tu pro ně a mohou se na nás bez obav obrátit, “ uvedl na webu starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Praha 5 v soutěži ještě nikdy nebodovala, letošní třetí místo je prvním úspěchem.

„Úspěch v soutěži Přívětivý úřad jen potvrzuje, že jsme se před rokem vydali správným směrem. Tehdy jsme s koaličními partnery začali pracovat na tom, aby se radnice Prahy 5 stala příjemným, vstřícným a spolehlivým partnerem pro všechny zdejší občany, organizace a podnikatelské subjekty. Tuto představu se nám s pomocí kvalitních úředníků postupně daří naplňovat,“ sdělila na webu starostka Prahy 5 Radka Šimková (Praha 5 Sobě).

Celkovým vítězem vyhlásilo ministerstvo Pelhřimov, druhý je Kolín a třetí Brno.


 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 12

Štítky Přívětivý úřad, Ministerstvo vnitra, soutěž, Praha, městské části

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Přívětívá v čem:?! Že vypadá jako kostka ta budova?!Škoda že nevypadá jako kosočtverec to by byla ještě přívětivější!!!!!!!!!!

Čtvrtek, 9. listopadu 2023, 13:01Odpovědět

Nejpřívětivější úřad ve městě má Praha 12, zvítězila v konkurenci dalších šestnácti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.