Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pražské Petřiny mají novou knihovnu, místo nejen pro knihy

Od podzimu je na pražských Petřinách veřejnosti otevřena nová pobočka městské knihovny. Moderní novostavba láká návštěvníky nejen na knihy, ale také na příjemné prostředí a kulturní akce. Součástí knihovny jsou i malé kuchyňky a multifunkční klubovny.

Výstavbě nové knihovny v Praze 6 předcházelo více než deset let příprav a déle než rok dlouhá realizace, nyní je však otevřena návštěvníkům. Kromě tisíců knih nabízí knihovna například světlý moderní prostor pro kulturu a kreativitu. Lidé mohou ke čtení a relaxaci využívat jak vnitřní prostory stavby, tak venkovní části zahrady. Budova je koncipována jako pobytová, a tak se v každém patře nachází malá kuchyňka pro ohřátí jídla či uvaření například kávy. 

Není to jen o půjčování knih

Multifunkčnost knihovny zdůrazňoval také starosta Prahy 6, Jakub Stárek (ODS). „My jsme doopravdy strašně nadšení. Petřiny jsou velké sídliště, které potřebuje občanskou vybavenost a ta knihovna společně s tím, že je tady komunitní centrum, že je tady dětský koutek, nahrává k tomu, že se nám sídliště na Petřinách generačně obměňuje a myslím, že knihovna bude velmi intenzivně využívaná," prohlásil na slavnostním otevření.

Slova chvály a radosti rozdával také ředitel Městské knihovny, Tomáš Řehák. „Je to velká radost, je to naše nejnovější pobočka a myslím si, že se nám tady podařilo ukázat, jak má vypadat pobočka veřejné knihovny pro 21. století. Místo, kde uděláte spoustu věcí, zdaleka nejen, že si půjčíte knížky." Ten také na slavnostním otevření prohlásil, že knihovna bude do jisté míry také komunitním centrem. 

>

Program kulturního programu v knihovně bude velmi různorodý a široký. Návštěvníci budou mít možnost poslechnout si jak cestovatelské přednášky, tak se zúčastnit setkání s, nejen, knižními autory. Nabídka se však bude v průběhu času přizpůsobovat poptávce. „Programová nabídka se bude přizpůsobovat požadavkům místních obyvatel, a to na základě výsledků participace s veřejností, kterou chce knihovna realizovat ještě do konce tohoto roku,“ přibližuje vedoucí pobočky Petřiny Hana Livorová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Praha 6

Štítky knihovna, otevření, Petřiny, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské Petřiny mají novou knihovnu, místo nejen pro knihy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.