Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Florenc se vrací unikátní hodiny, původní plastiku nahradila replika

Na plácek u stanice metra Florenc se po třech letech vrací hodiny, které ukazují i světový čas. Původní plastiku museli kvůli korozi vyměnit za repliku, ukazatele času ale jen prošly opravou. Fungovat hodiny zase budou od půlky listopadu, zbývá ještě položit novou dlažbu kolem.

Plastiku výtvarníka Rudolfa Svobody s kulovými hodinami a tabulí světového času k budově stanice Florenc umístili v roce 1985. Když pak v roce 2020 měli servisní technici Technologií hlavního města Prahy obnovit hodinový stroj, zjistili, že je hlavní konstrukce pořádně zrezivělá. 

Opravit plastiku už nešlo, odborníci proto rozhodli, že nechají vyrobit její repliku. Ukazatele času ale naštěští stačilo repasovat. Konstrukci už na místo usadili v polovině září, pozlacené kulovité hodiny a spodní část s časem v deseti světových metropolích namontovali před pár dny.

„Věrnou repliku plastiky zhotovila zámečnická firma Jan Lang z Jaroměřic nad Rokytnou. Z Vysočiny do Prahy byla převážena vcelku jako nadměrný náklad a společně s instalací na místě zabrala tato náročná logistická operace celý den. Oba ukazatele času repasovala pražská firma Elektročas, která je i výrobcem původní tabule světového času,“ informoval v tiskové zprávě Tomáš Jílek, předseda představenstva Technnologií hlavního města. 

I když už jsou zásadní komponenty na svých místech, přesný čas hodiny ukážou až v půlce listopadu. Je totiž ještě potřeba položit novou dlažbu a to v upraveném spádování. Zabrání se stékání vody k plastice a tím i korozi, která zničila sochu předchozí. Kromě toho také dostane antigraffiti nátěr. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Technologie hlavního města Prahy, Eva Hradilová

Štítky Florenc, hodiny, Technologie hlavního města, rekonstrukce, replika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Florenc se vrací unikátní hodiny, původní plastiku nahradila replika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.