Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Náměstí před ruskou ambasádou ponese nový název. Přejmenuje se na náměstí Borise Němcova

Náměstí Pod Kaštany na Praze 6 brzy v mapách nenajdete. Pražští radní dnes odsouhlasili jeho přejmenování na náměstí Borise Němcova. Změna má být podle dokumentu přijatého radními politickým gestem vůči Rusku a vyjádřením solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva. Slavnostní přejmenování by se mělo uskutečnit 27. února.

„Praha se tímto gestem zařadí k několika dalším metropolím, které tímto způsobem poukazují na neutěšený stav politických poměrů v dnešním Rusku,“ píše se v dokumentu rady. Náměstí před ruskými ambasádami v minulosti po Němcovovi přejmenoval Washington nebo Vilnius.

Boris Němcov byl ruským vicepremiérem v letech 1997 až 1998 za prezidenta Borise Jelcina. Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal mimo jiné organizovat pouliční protesty proti režimu Vladimira Putina.

V pátek 27. února 2015 byl Němcov v centru Moskvy krátce před půlnocí čtyřikrát střelen neznámým střelcem, načež na následky zranění zemřel. V interview dva týdny před svou smrtí Němcov vyjádřil své obavy z toho, že ho prezident Putin nechá zabít. Němcov se totiž netajil svými kritickými postoji k roli Ruska ve válce na východě Ukrajiny. Prezident Putin po jeho vraždě prohlásil, že „uděláme vše, aby organizátoři a vykonavatelé podlé a cynické vraždy byli po zásluze potrestáni." Vykonavatelé byli dopadeni, ale objednatel vraždy je dosud nejasný.

Foto youtube.com

Štítky ČR, Rusko, správa, diplomacie, opozice, Praha, Němcov, Boris Němcov, Vladimir Vladimirovič Putin, Boris Nikolajevič Jelcin, vražda, Washington, D.C., Vilnius, Moskva, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstí před ruskou ambasádou ponese nový název. Přejmenuje se na náměstí Borise Němcova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.