Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Demonstrace Palestinců v Praze by podle Rakušana patřila mezi potenciálně rizikové, zakázat ji policie nemůže

Demonstrace, kterou údajně svolávají Palestinci žijící v České republice do centra Prahy, by podle podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) patřila mezi potenciálně rizikové akce. Policie ji nemůže předem zakázat, budou-li dodrženy podmínky shromažďovacího práva, ale ohlídá ji. Ministr to dnes uvedl na dotaz poslance SPD Radka Kotena, podle něhož prý demonstraci na Václavském náměstí chystají palestinští radikálové. V přehledu veřejných shromáždění v hlavním městě zatím žádná podobná akce na nejbližší dny uvedena není.

„Pravděpodobně nebude svolavatelem Hamás, pravděpodobně to bude nějaká organizace, která působí v České republice a jistě doposavad působila legálně," uvedl ministr Vít Rakušan k poslancovým obavám. Podle Kotena by totiž svolavatelem mohla být některá ze skupin, které jsou alespoň v Izraeli označovány za teroristické.

Ministr poslance ujistil, že žádné bezpečnostní riziko týkající se teroristických útoků v současné chvíli podle informací bezpečnostních složek státu obyvatelům České republiky nehrozí. Rakušan zopakoval, že v návaznosti na víkendové útoky palestinského hnutí Hamás vůči Izraeli přijaly bezpečnostní složky zvýšená opatření ve vztahu k objektům a památkám spojeným s židovským státem a historií.

K případné demonstraci Palestinců ministr uvedl, že policie ani ministerstvo nemohou shromažďovací právo předem omezovat, pokud budou splněny zákonné náležitosti. „Policie bude jako u všech potenciálně rizikových akcí sledovat, zda nedochází k výzvám ke genocidě, násilí, rasové a etnické nenávisti. Pokud ano, tak jako ve všech ostatních případech bude konat podle platného českého práva," uvedl Rakušan.

Hnutí Hamás provedlo v sobotu raketové a pozemní útoky na Izrael z Pásma Gazy. Zabili nejméně 1300 lidí včetně občanů jiných zemí, dalších 350 osob bylo ve vážném zdravotním stavu, desítky lidí byly uneseny. V Pásmu Gazy, které Hamás ovládá, při odvetném izraelském bombardování zahynulo podle místních činitelů přes 1400 lidí.

Západní země vyjádřily Izraeli podporu, stejně jako tisíce lidí na shromážděních. V řadě evropských měst, stejně jako v USA nebo v Austrálii naopak stovky lidí demonstrovaly na podporu Palestiny. Část z nich brutální útok Hamásu vůči civilistům schvalovala a označovala za oprávněný odpor.


 

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Palestina, Izrael, demonstrace, riziko, Vít Rakušan, Ministerstvo vnitra, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demonstrace Palestinců v Praze by podle Rakušana patřila mezi potenciálně rizikové, zakázat ji policie nemůže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.