Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Markéta Řeháková končí ve funkci prezidentovy mluvčí, potvrdil Hrad

Markéta Řeháková ke konci října skončí ve funkci mluvčí prezidenta Petra Pavla. Důvodem je podle dní snaha předejít spekulacím o uspořádání vztahů uvnitř prezidentské kanceláře. V průběhu října už Řeháková v kanceláři prezidenta republiky nebude působit, poměr ukončí dohodou.

V týmu ji budu postrádat, ale její rozhodnutí i důvody respektuji"

„Důvodem mého odchodu z pozice tiskové mluvčí je snaha předejít spekulacím o uspořádání vztahů uvnitř prezidentské kanceláře, které se v uplynulých týdnech objevovaly ve veřejném prostoru. Jejich šíření by mohlo narušovat fungování prezidentského týmu a oslabovat celkový pozitivní dojem na veřejnosti, což by bylo v rozporu s mou dlouhodobou misí," uvedla Řeháková.

Řeháková provázela Pavla celou předvolební kampaní, po zvolení si ji prezident vybral jako svou mluvčí a šéfku hradní komunikace. Na začátku září vedoucí prezidentovy kanceláře Jana Vohralíková oznámila, že Řeháková končí ve funkci ředitelky hradního tiskového odboru a zůstává "jen" prezidentovou mluvčí.

Pavel ve vyjádření pro tisk připomněl, že s ním Řeháková „úspěšně prošla celou předvolební kampaní i náročným obdobím po nástupu do prezidentského úřadu". Ocenil její schopnost předjímat i pracovní nasazení. „V týmu ji budu postrádat, ale její rozhodnutí i důvody respektuji," dodal Pavel.

Pracovala i jako bezpečnostní analytička

Bývalá novinářka a bezpečnostní analytička Řeháková provázela Pavla celou jeho předvolební kampaní, po zvolení si ji prezident vybral jako svou mluvčí a šéfku hradní komunikace.

Brněnská rodačka Řeháková (narozena 6. srpna 1993) vystudovala bakalářské obory mediální studia a žurnalistika a evropská studia na Masarykově univerzitě v Brně (2018), poté absolvovala obor globální spolupráce a bezpečnost na Birminghamské univerzitě ve Velké Británii (2020).

V letech 2017 až 2021 pracovala pro vydavatelství Economia, mimo jiné jako korespondentka z Británie, poslední rok pak jako reportérka se zaměřením na politiku a bezpečnostní otázky.

Od října 2021 pracovala jako bezpečnostní analytička ve společnosti Semantic Visions, která se zaměřuje na oblast detekce rizik na internetu, mimo jiné radila vládě v boji s covidovými dezinformacemi.

Po vítězné tiskové konferenci ji kritizovali

S tehdejším prezidentským kandidátem Petrem Pavlem začala spolupracovat v květnu 2022, kdy nastoupila do týmu jeho projektu Spolu silnější. Stala se manažerkou komunikace prezidentské kampaně, po Pavlově volebním vítězství se stala ředitelkou odboru komunikace Hradu a tiskovou mluvčí prezidenta Pavla.

Řeháková byla na sociálních sítích kritizována za moderování tiskové konference v Pavlově štábu při sčítání hlasů druhého kola prezidentských voleb letos v lednu. Pavel se jí zastal, emoce, které projevila, byly podle něj naprosto pochopitelné a nepřekročily hranici. Řeháková přiznala určitou míru neprofesionality a nadměrné emotivnosti, kterou omlouvala výjimečností dané situace.

Počátkem září byl zrušen kabinet prezidenta Pavla, nahradil ho sekretariát prezidenta. Řeháková přišla o funkci ředitelky odboru komunikace, zůstala jen Pavlovou mluvčí. Podle webu Seznam Zprávy se na Hradě vytvořily dvě skupiny, které mají odlišné představy o působení. O rozporech mezi kancléřkou Janou Vohralíkovou a některými pracovníky informoval také Deník N.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ze sítě X Markéty Řehákové

Štítky mluvčí, prezident, Kancelář prezidenta republiky, odchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Markéta Řeháková končí ve funkci prezidentovy mluvčí, potvrdil Hrad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.