Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Pražským hasičům chybí 29 požárníků, shánějí se obtížně

Hasičskému záchrannému sboru hlavního města nyní schází 29 požárníků, jejich nábor je kvůli přísným vstupním podmínkám složitý. V metropoli aktuálně slouží 552 hasičů, kteří vyjíždějí k požárům. Nároky na uchazeče podle něj sbor zmírňovat neplánuje.

Podmínky pro zájemce o povolání hasiče podle ředitele pražských hasičů Luďka Prudila zahrnují náročné fyzické a psychologické testy. „Řada uchazečů není schopná tím vstupním sítem projít. Třeba z deseti zájemců jsme schopni nabrat dva," uvedl ředitel. Dodal, že i hasičskému sboru scházejí lidí, byť v řádově jiném počtu, než třeba policistům. „Už se delší dobu potýkáme s problémem, že tolik zájemců není," řekl.

Splněním vstupních procedur novým hasičům práce nekončí. Po nástupu je podle Prudila nováček zařazen do příslušné jednotky, kde ale může vykonávat jen omezené množství činností. Čerstvého člena sboru čeká řada školení a poté co nejdříve odborný výcvik na škole Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru.

„Odtud se nám potom vrací jako hasič s příslušnou odbornou způsobilostí. Potom může být v jednotce zařazen na příslušnou pozici a může činnost u zásahu vykonávat i samostatně," řekl ředitel. V praxi pak podle něj trvá po výcviku dva nebo tři roky, než se člen sboru plně zacvičí.

Hasiči, kteří v Praze slouží, jsou podle Prudila rozděleni do deseti stanic a tří směn. Kromě toho zajišťují ochranu Pražanů před požáry také jednotky dobrovolných hasičů, kterých je 38 a působí v nich asi 700 lidí.

Městští strážníci v Praze musí mít maturitu. Policisté už ne

Zatímco pražská státní policie nově přijímá i uchazeče bez maturity, u pražských městských strážníků zůstává úspěšné složení maturitní zkoušky i nadále podmínkou přijetí. Městská policie na to dnes upozornila na svém facebookovém profilu....

Pražští policisté tento týden oznámili, že nově přijímají i uchazeče bez maturity pouze s výučním listem. Aktuálně v metropoli slouží zhruba 3500 policistů a schází jich 1000. Největší podstav je v odboru dopravní policie, a to na oddělení řízení dopravy, na dálničním oddělení a oddělení dopravních nehod. Naopak pražští městští strážníci, kteří také dlouhodobě shánějí nové lidi, stále maturitu požadují.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasiči Praha

Štítky hasiči, Praha, nábor, práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražským hasičům chybí 29 požárníků, shánějí se obtížně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.