Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Praha 8 chce upravit spádové oblasti pro školy kvůli developerské výstavbě

Radní osmé městské části odsouhlasili plán na změnu spádových oblastí pro své základní mateřské školy. Radnice totiž nechce, aby nové domy, které staví developer na Rohanském nábřeží, patřily do oblasty Základní školy Lyčkovo náměstí. Ta už letos čelila kritice poté, co pro prvňáky připravila sto míst, kritérium spádovosti ale splnilo 135 dětí. Radnice pak chtěla o místa losovat.

„Ze školského obvodu ZŠ a MŠ Lyčkovo náměstí chceme vyjmout 8 ulic, ze školského obvodu ZŠ a MŠ Petra Strozziho 3 ulice. Jde o developerskou výstavbu severně od ulice Pobřežní. Všech 11 ulic pak včleníme do školského obvodu ZŠ Palmovka,“ vysvětlil v tiskové zprávě místostarosta pro školství Matěj Fichtner (ANO).

Jak redakci Pražské Drbny sdělil mluvčí Osmičky Martin Šalek, v oblasti postaví Základní školu Rohan, bude to ale až za několik let.

Aby se plán mohl realizovat, je nutné změnit platnou obecně závaznou vyhlášku hlavního města o školských obvodech základních škol. „V návaznosti na dubnové zápisy do 1. ročníků základních škol na školní rok 2023/2024 a v souvislosti s květnovým jednáním zastupitelstva jsme žádost o změnu obecně závazné vyhlášky odeslali hlavnímu městu,“ uvedl místostarosta Fichtner. 

V dubnu rodičům dětí, které jako prvňáčci měly na Lyčkovo náměstí nastoupit, oznámili, že se o místa bude losovat. Kapacita totiž byla připravena pro stovku, kritérium spádovosti jich ale splnilo 135. Rodiče proti plánu před školou dokonce protestovali, sepsali i petici. Nakonec se problém vyřešil přidáním další třídy. 

Radnice teď chce dalším komplikacím předejít právě změnou spádové oblasti. 

„Ulice, které by po schválení vyhlášky nepatřily do spádové oblasti ZŠ a MŠ Lyčkovo náměstí, jsou: Breitfeldova, Karolinská, Kelsenova, Rohanské nábřeží, Rohanský ostrov, U Mlýnského kanálu, Za Karlínským přístavem a Zábranská,“ upřesnil Šalek. 

Z oblausti ZŠ a MŠ Petra Strozziho chce pak Praha 8 vyjmout Buriánkovu, Růžodolskou a Vitáčkovu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Dostupnější školy na Praze 8

Štítky Praha 8, školy, spádové oblasti, změna, výstavba, vyhláška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 8 chce upravit spádové oblasti pro školy kvůli developerské výstavbě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.