Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Štvanickou lávku zakončují hlavy krávy, zajíce a koně. Přečtěte si, co symbolizují

Štvanická lávka za 352 milionů korun od konce července spojuje Holešovice, Karlín a Štvanici. Pozornost chodců a cyklistů, pro které je lávka určena, přitahuje zábradlí lávky respektive jeho umělecky ztvárněná zakončení. V Holešovicích zábradlí končí kravskou hlavou, v Karlíně hlavou koně a na Štvanici hlavou zajíce. Přečtěte si, co tyto hlavy symbolizují.

Kráva v Holešovicích

Jednotlivá zakončení nové Štvanické lávky odkazují na historii míst, do kterých lávka ústí. Není proto divu, že zábradlí Štvanické lávky v Holešovicích končí vyobrazením hlavy krávy. Hlava krávy je symbolem jatek, která dříve v areálu Holešovické tržnice fungovala. Jako areál pro Ústřední jatka královského města Prahy fungovalo místo od roku 1895 až do roku 1983, pak se proměnilo v tržnici. Jatka dnes už připomíná pouze alternativní divadlo sídlící v halách číslo 7 a 8 s názvem Jatka78.

FOTOGALERIE: Štvanická lávka je konečně otevřená, přívoz končí

Na novou lávku, která propojuje sedmou a osmou městskou část, dnes poprvé vstoupila veřejnost. Most za 352 milionů korun, který stavěli od loňského ledna, využijí pěší a cyklisté, v nouzovém případě i vozy integrovaného záchranného systému. Je to...

Zajíc na Štvanici

Zakončení zábradlí na ostrově Štvanice by možná slušel hokejový puk, protože právě na Štvanici stával první stadion s umělou ledovou plochou na území Československa. Ještě dávno předtím, v 17. století, však ostrov sloužil jako místo, kde se pořádaly štvanice, při kterých psi naháněli divokou zvěř.

Šlo o morbidní podívanou na zvířecí souboje. Medvědi, kanci, vysoká zvěř nebo zajíci byli za bouření publika vydáni napospas smečkám psů. V roce 1806 štvanice pro jejich krutost zakázal císař František I., jméno ale ostrovu už zůstalo. Právě proto zábradlí na Štvanici končí hlavou zajíce.

FOTOGALERIE: Štvanická lávka vydrží dvě stě let a při povodních se zvedne, popisuje její architekt

Stavba dlouho očekávaného propojení Karlína s Holešovicemi už se blíží ke konci. Štvanická lávka zanedlouho dosáhne Bubenského nábřeží a na jaře už se po ní projdou první lidé. Lávka je kromě užitku jedinečná i technicky. Použili na ni speciální...

Kůň v Karlíně

Zakončení zábradlí v Karlíně zdobí koňská hlava. Důvodem je fakt, že právě v Karlínských kasárnách byli v historii ustájeni váleční koně. Až do roku 2008 v Karlínských kasárnách sídlily různé útvary pražské vojenské posádky jako například posádková hudba, vojenská policie, velitelství nebo ošetřovna. Dnes je areál chráněný jako kulturní památka České republiky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Hlaváček

Štítky Štvanická lávka, Holka, zvířata, zábradlí, Holešovice, Karlín, Štvanice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štvanickou lávku zakončují hlavy krávy, zajíce a koně. Přečtěte si, co symbolizují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.