Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Česko chce zaútočit na Rusko jadernými zbraněmi, hlásal Vrabel. Za šíření poplašné zprávy znovu dostal podmínku

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes opět uznal Ladislava Vrabela vinným z přečinu šíření poplašené zprávy. Organizátor protivládních demonstrací dostal čtyřměsíční podmíněný trest s osmnáctiměsíční zkušební dobou. Vrabel ve svém vysílání minulý rok v listopadu tvrdil, že Česká republika zaútočí na ruskou federaci jadernými zbraněmi.

„Nemůže jednat trestněprávně a to udělal"

Vrabel se dnešního jednání neúčastnil, k soudu poslal jen svého obhájce Radka Suchého. Samosoudce Lukáš Svrček projednával případ už podruhé, původní verdikt totiž odvolací soud zrušil a vrátil ho k přezkoumání. Soud měl podle něj dokázat, že Vrabel skutečně jednal s úmyslem a že jeho zpráva je skutečně nepravdivá.

Vrabel tvrdil, že česká vláda nákupem stíhaček F35 plánuje útok na Rusko. Soud proto požádal o vyjádření jak Úřad vlády, tak Ministerstvo obrany. Obě instituce potvrdily, že stát jaderné zbraně ani nevlastní.

Státní zástupkyně Katarína Kandová v závěrečné řeči zdůraznila, že „tuto informaci konstatoval jako fakt, nikoliv jako hypotetickou podmínku.“ „Vyvolal svým prohlášením strach z postupu české vlády,“ uvedla Kandová. Podle Kandové podněcoval své sledovatele, aby protestovali proti postupu české vlády. „To je jeho právo. Nicméně nemůže jednat trestněprávně a to udělal,“ zmínila Kandová.

Vrabel dostal za šíření poplašné zprávy podmíněný trest, při čtení odůvodnění opustil síň

Soud dnes uložil pořadateli protivládních demonstrací Ladislavu Vrabelovi za šíření poplašné zprávy čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl. Jeho výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku a následném ruském...

Celá obžaloba je postavena na smyšlené konstrukci"

„Věděl, že zpráva je nepravdivá. Je takového intelektu, že si byl vědom, že je zpráva smyšlená,“ řekla Kandová. Zmínila také, že Vrabel věděl, že ho sledují minimálně stovky lidí a že mu věří. Byl si také vědom toho, jaké reakce může informace vyvolat. K tomu svá vyjádření podporoval prohlášeními o tom, že „Fiala a Černochová rozjíždí válku.“

„Jsem přesvědčen, že mému klientovi nebyla prokázána vina. Celá obžaloba je postavena na smyšlené konstrukci,“ začal svou závěrečnou řeč obhájce Radek Suchý. Jeho klient prý nikdy nejednal s úmyslem šířit poplašnou zprávu, podle obhájce jen projevoval názor.

Suchý prohlásil, že soud neodstranil nedostatky, které mu vyčetl odvolací senát. „Důkazy jsou mylně a zaujatě interpretovány obžalobou. Nebylo prokázáno, že by se dopustil trestného činu,“ řekl Suchý a navrhl, aby byl Vrabel zproštěn obžaloby.

Láďo, děkujem! Dezinformátora Vrabela doprovodili na soud jeho příznivci

U Obvodního soudu pro Prahu 1 začal proces s pořadatelem protivládních demonstrací a dezinformátorem Ladislavem Vrabelem. Ten se měl dopustit šíření poplašné zprávy výroky o plánovaném jaderném útoku Česka na Ruskou federaci. Vrabel žijící v...

„Demokracie neznamená, že si každý může říct co chce"

Svrček ale po desetiminutové pauze znovu uznal Vrabel vinným. „Jeho primární záměrem je vyvolat rozruch. Teď ale zašel za hranici všeho možného. Nikdo mu nebrání vysílat, má to ale svoje hranice. Demokracie neznamená, že si každý může říct co chce,“ vysvětilil rozsudek Svrček.

Zmínil, že zvažoval předvolat premiéra Petra Fialu (ODS) a ministryni spravedlnosti Janu Černochovou (ODS), nápad pak ale zavrhl, protože by to byla věc, kterou by Vrabel chtěl.

„Lze vidět, co pan Vrabel znamená pro osoby, které ho podporují, kteří mají horší kritické myšlení. Dnes vyzval, ať lidi nechodí a nikdo nepřišel,“ pokračoval Svrček. Doplnil, že se Vrabel odvolával na zdroje, které jsou ovšem součástí dezinformační scény, například Scotta Rittera. „To odhlédnu od toho, že ani Ritter nic takového neříká." K tomu si ještě Vrabel podle svého upravil výroky náčelníka generální štábu Karla Řehky. 

Vrabelův obhájce se odvolá

„Upřímně řečeno, rozum mi to nebere. Čekal jsem ve světle rozhodnutí odvolacího soudu spíš zprošťující rozsudek. Podle mého názoru je to rozhodnutí pana doktora Svrčka naprosto absurdní. Stejně tak považuji za absurdní i ten provedený důkaz dotazem na Úřad vlády jestli chceme napadnout Rusko," řekl po odchodu ze síně novinářům Suchý. 

Soud se podle něj vůbec neřídil doporučeními a závěry odvolacího soudu. „My se samozřejmě odvoláme," oznámil Suchý. 

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky soud, rozsudek, trest, šíření poplašné zprávy, Vrabel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

No, to už je Absurdistán, jak vyšitý. Jadernými zbraněmi harašila Černochová a nic se nedělo. To bylo v pořádku?

Pátek, 4. srpna 2023, 08:06Odpovědět

Česko chce zaútočit na Rusko jadernými zbraněmi, hlásal Vrabel. Za šíření poplašné zprávy znovu dostal podmínku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.