Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Historický úspěch je blízko. Šiška se může stát prvním úspěšně odchovaným luskounem v Evropě

Pražská zoo je blízko historickému úspěchu. Pětiměsíční samičce luskouna krátkoocasého Šišce se daří skvěle, podle chovatelů je stále aktivnější, téměř přešla na pevnou potravu a její hmotnost se blíží 1600 gramům, může se tak stát vůbec prvním úspěšně odchovaným mládětem luskouna v Evropě.

Šiška do historie vstoupila už svým narozením. Je totiž vůbec prvním mládětem luskouna krátkoocasého narozeným v Evropě. Pokud se jí bude i dál dařit dobře, mohla by se stát prvním odchovaným luskounem v Evropě.

„Nejsme schopni říci, do jaké míry je Šiška ještě závislá na mateřském mléku, nicméně konzumuje stále větší dávky speciální kaše z larev trubců, kterou se živí i její rodiče,“ vysvětlil na webu pražské zoo její ředitel Miroslav Bobek.

„Teoreticky bychom ji tak již nyní mohli prohlásit za úspěšně odchovanou, a to jako první mládě luskouna v Evropě, ale raději přece jen ještě pár týdnů počkáme,“ podotkl Bobek.

Luskouni jsou jediní savci pokrytí šupinami, vyskytují se v osmi druzích v subsaharské Africe a v jižní Asii. Aktuálně jsou ohrožení kvůli nelegálnímu lovu a obchodu a na jejich ochraně se podílí i Zoo Praha, která je jedna ze dvou evropských zoologických zahrad, kde je možné luskouny krátkoocasé vidět.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky zoo, luskoun, Šiška, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický úspěch je blízko. Šiška se může stát prvním úspěšně odchovaným luskounem v Evropě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.