Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Za porušení zákazu rozdělávání ohňů budou padat pokuty, varují hasiči

V Praze na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru stále platí zákaz rozdělávání ohňů, a to na základě výstrahy před nebezpečím požáru, kterou už 7. července 2023 vydal Český hydrometeorologický ústav. Tento zákaz platí do odvolání a hasiči dnes upozornili, že za porušení zákazu jsou připraveni hříšníky pokutovat.

Varování před nebezpečím vzniku požárů platí až do odvolání

Na území Prahy platí nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. Za takové místo se považuje lesní porost a jeho okolí do vzdálenosti 50 metrů od jeho okraje, lesopark, park, zahrada a další porosty umožňující vznik a šíření požáru, sklady sena, slámy a jejich okolí do vzdálenosti 50 metrů od jejich okraje, plocha zemědělských kultur, které jsou svým rostlinným charakterem schopny vznícení a šíření požáru.

Podle nařízení je v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru v těchto místech zakázáno rozdělávání nebo udržovaní otevřeného ohně, například pálení klestu a kůry nebo spalování hořlavých látek na volném prostranství. Zakázáno je kouření s výjimkou elektronických cigaret, používání pyrotechniky nebo jiných zdrojů zapálení, například létajících přání, lampionů a pochodní.

Hasiči jsou připraveni hříšníky pokutovat

Odborníci zakazují také odhazování hořících nebo doutnajících předmětů, jízdu parní lokomotivy, pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření k zamezení vzniku požáru a spotřebovávání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům než k hašení.

Varování před nebezpečím vzniku požárů platí pro Prahu až do odvolání a hasiči upozorňují, že za porušení zákazu budou udělovat pokuty. „Prosíme, buďte ohleduplní a běžte se raději někam ochladit,“ napsala na twitterový účet pražských hasičů jejich mluvčí Kateřina Suchánská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/StockSnap

Štítky oheň, zákaz, hasiči, pokuty, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za porušení zákazu rozdělávání ohňů budou padat pokuty, varují hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.