Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Prodloužený zákaz rozdělávání ohňů v parcích a lesích platí do odvolání

Druhý červencový víkend je v České republice horký a suchý, meteorologové proto varují před zvýšeným rizikem požárů. Pražský magistrát už v pátek vydal zákaz rozdělávání ohňů a kouření na rizikových místech, jako jsou parky nebo lesy. Nařízení, které mělo skončit v pondělí v osm hodin večer, ale nakonec potrvá až do odvolání.

„V následujících dnech bude převažovat teplé počasí beze srážek. Postupně tak bude na celém území České republiky vzrůstat riziko vzniku požárů," uvedla pro ČTK Tereza Matušková z Českého hydrometeorologického ústavu.

ČHMÚ varuje i před zátěží vysokých teplot na organismus

Meteorologové varují kromě nebezpečí vzniku požárů i před vysokými teplotami, které přinesou vysokou zátěž na organismus a mohou vést k dehydrataci nebo přehřátí. V sobotu se teploty přehoupnou přes třicítku, v neděli má být přes 34 stupňů Celsia.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami,“ uvádí ústav na svém webu. Také doporučuje „věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům“.

Nařízení magistrátu se týká lesů, parků, zahrad a skladů sena nebo slámy. V těchto oblastech zakazuje například kouření s výjimkou elektronických cigaret, rozdělávání ohně, používání pyrotechniky, létajících lampionů nebo přání. Zakázaná je v oblasti také jízda parní lokomotivy, pokud nejsou zajištěné bezpečnostní podmínky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky les, požár, Česko, magistrát, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Kuřákům stejně zákaz nic neříká,oni si hulit mohou kde chtějí a odhodit nedopalek je nejlepší do trávy nebo za jízdy z auta. Takovým chudakum se nesmí nic říct.

Neděle, 9. července 2023, 07:12Odpovědět

Prodloužený zákaz rozdělávání ohňů v parcích a lesích platí do odvolání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.