Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha se připojila k Milostivému podzimu. Lidé tu dluží na poplatcích za psy miliony

Pražští radní dnes schválili rozhodnutí přidat se k akci Milostivý podzim, během kterého mohou lidé řešit své dluhy a exekuce u finanční a celní správy, u obcí a státu. V Praze se na komunální úrovni jedná o částku asi dvanácti milionů korun, osmdesát procent z toho jsou poplatky za psa.

Dlužníci mohou dosáhnout odpuštění příslušenství v případě, že zaplatí celou jistinu

Akce navazuje na Milostivé léto, na rozdíl od něj se zaměřuje na exekuce vedené finanční a celní správou, státem a obcemi v kategorii správních a daňových exekucí. Materiál ještě bude projednávat zastupitelstvo na čtvrtečním zasedání.

„Funguje to tak, že dlužníci mohou dosáhnout odpuštění příslušenství v případě, že zaplatí celou jistinu,“ vysvětlil na tiskové konferenci radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti).

Magistrát se rozhodl zapojit na základě vyhodnocení, jaký dopad může mít připojení Prahy do této akce. Dopad bude podle Zábranského marginální, co se týče nedoplatků za místní poplatky nebo odvody za porušení rozpočtové kázně, je to v hlavním městě částka přes dvanáct milionů korun. Příslušenství, tedy poplatky, které odpustí, dosahují skoro tří milionů korun.

„Velká většina nedoplatků jsou poplatky za psy, je to asi osmdesát procent dluhů,“ řekl Zábranský. V tuto chvíli se připojuje pouze Praha jako město a magistrát vyzve starosty městských částí, aby se během léta vyjádřili, zda se také chtějí připojit.

Praha chce upozornit na dluhy u státu

Hlavním důvodem zapojení hlavního města je pro Zábranského informování Pražanů, že si mohou řešit dluhy u státu, které vymáhá finanční nebo celní správa. Tam jde o dluhy ve výši 11 miliard korun.

„Jsou to dluhy, které si stát vymáhá sám, není to prostřednictvím exekutorů,“ upřesnil na tiskové konferenci zastupitel a jeden z autorů Milostivého podzimu Patrik Nacher (ANO).

V rámci státu jsou to podle Nachera například dluhy na daních, sociální pojištění, pohledávky vymáhající finanční úřady nebo celní správa, soudní poplatky, a podobně.

Rozhodné období potrvá od 1. července do 30. listopadu, obce se mohou přihlásit do 30. září. Právě u nich si budou občané řešit své komunální dluhy, například z poplatku za psa nebo za odpady.

Praha ale poplatek za odkládání komunálního odpadu promíjet nebude, většina plátců jsou totiž majitelé nemovitostí, většinou Spolek vlastníků jednotek.

Ohodnoť článek

Foto Veronica Trent

Štítky Milostivý podzim, dluhy, exekuce, daně, poplatky, komunální, sociální pojištění, odpuštění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha se připojila k Milostivému podzimu. Lidé tu dluží na poplatcích za psy miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.