Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Počet obyvatel Prahy se díky stěhování v prvním čtvrtletí zvýšil na 1,37 milionu

V Praze v letošním prvním čtvrtletí přibylo zhruba 8300 lidí, na konci března měla metropole 1,37 milionu obyvatel. Víc lidí zemřelo, než se narodilo. Nárůst počtu obyvatel tak opět zajistilo stěhování.

Vyplynulo to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil na svém webu Český statistický úřad. Podle něj jsou v celkovém počtu obyvatel zahrnuti i ti, kterým stát udělil dočasnou ochranu v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Od počátku ledna do konce března se do hlavního města přistěhovalo na 20 400 lidí, zatímco přes 11 800 z města odešlo. Stěhováním tedy v hlavním městě přibylo na 8600 obyvatel. Přirozeným způsobem jich ale ubylo 290, když 2925 lidí se narodilo a 3215 zemřelo.

Sňatků statistici evidují v hlavním městě ve sledovaném období 558. Údaje o rozvodech dnes nezveřejnili kvůli neúplnosti dat, která přebírají od ministerstva spravedlnosti.

V celé republice za první tři měsíce roku přibylo 23 100 obyvatel na 10,85 milionu. Stejně jako v Praze se na přírůstku kladně podepsala migrace, zejména Ukrajinců. Na svět přišlo v Česku ve sledovaném období 22.000 dětí, zemřelo 30.300 lidí.

Nejlidnatějším regionem v zemi je Středočeský kraj, kde na konci března žilo na 1,4 milionu lidí. Druhé místo zůstává Praze. Přes milion obyvatel mají ještě Jihomoravský a Moravskoslezský kraj.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky obyvatelstvo, stěhování, nárůst, Praha, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel Prahy se díky stěhování v prvním čtvrtletí zvýšil na 1,37 milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.