Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Devět milionů korun. Za tolik se prodal obraz Josefa Čapka

Obraz Josefa Čapka Srnky se na dnešní aukci v Praze prodal za vyvolávací cenu 7,5 milionu korun. S aukční přirážkou 20 procent za olej na plátně z roku 1923 nový majitel zaplatí celkem devět milionů korun. Aukce v Topičově salonu celkem vynesla 60 milionů korun, prodalo se 82 procent z více než 200 položek.

Kromě Čapka se vydražil i Foltýn a Muzika

Stejně jako Čapek se za vyvolávací cenu prodal obraz Františka Foltýna s názvem Kompozice, k ceně 1,65 milionu korun na sále se připočítává také 20 procent a nový majitel zaplatí 1,98 milionu korun. Obraz Františka Muziky Velký sen z roku 1942 měl vyvolávací cenu 3,9 milionu a prodal se za 7,34 milionu korun včetně aukční přirážky. Z celé aukční nabídky se deset obrazů prodalo za cenu přes milion korun, uvedl majitel aukční síně Jiří Rybář.

Josef Čapek, Srnky

Ceny za Kupku v posledních letech stoupají

Akvarel Františka Kupky nazvaný Composition Proche de Soleil z počátku 30. let 20. století se vyvolával za 1,3 milionu korun a prodal se za 1,9 milionu korun, včetně aukční přirážky za 2,26 milionu korun. Kupkova grafika Vzdor - Černý idol z prvních let 20. století, tedy z doby ještě před jeho abstraktní tvorbou, se prodala za konečnou cenu 1,73 milionu korun.

Obrazy Františka Kupky patří k nejdražším na domácím aukčním trhu, dosahují cen v řádech desítek milionů. Práce na papíře jsou obecně levnější než oleje na plátně, v případě Kupky, ale i dalších žádaných malířů, však poslední dobou rostou i ceny za akvarely a kvaše.

Tuzemský aukční rekord drží od loňského května obraz Bohumila Kubišty s názvem Staropražský motiv, který se prodal za 123,6 milionu korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Thomas Ledl CC BY-SA 4.0, 1. Art Consulting

Štítky aukce, obraz, umění Josef Čapek, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Devět milionů korun. Za tolik se prodal obraz Josefa Čapka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.