Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Muž podá trestní oznámení kvůli zásahu policie před Národním muzeem

Muž, proti kterému zasáhla policie při březnové protivládní demonstraci před Národním muzeem v Praze, podá trestní oznámení na zasahující policisty a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Novinářům to dnes řekl jeho právní zástupce Zdeněk Kašpárek. Podle něj použili příslušníci policejních složek proti jeho klientovi bezdůvodně násilí.

Podle dřívějšího vyjádření náměstka policejního prezidia Tomáše Lercha ale muž zasahující policisty napadal. Na bezpečnostním výboru uvedl, že Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zásah prověřila a dospěla k závěru, že policisté nespáchali trestný čin.

„Náš klient byl bezdůvodně napaden a zbit," prohlásil Kašpárek. Muž podle něj stál 20 metrů od kordonu policistů, nijak je nenapadal. Navíc mu nebyla poskytnuta žádná pomoc a sám si musel zavolat záchrannou službu. Dodnes se podle něj léčí.

Trestní oznámení dostane pražské městské státní zastupitelství, uvedl Kašpárek. Jeho kanceláři se podle něj podařilo ztotožnit tři policisty, kteří proti muži zasahovali, i velitele zásahu. Na ministra pak podle advokáta míří trestní oznámení proto, že za situaci nese politickou odpovědnost a vědomě o něm lhal.

Podle Lercha incident prověřovala GIBS, podle které zasahující policisté nespáchali trestný čin, věc proto standardně předala pražskému krajskému policejnímu ředitelství. Policejní těžkooděnci proti muži použili nejmírnější donucovací prostředky a ke zranění zásahem policie nedošlo, uvedl náměstek.

Několik stovek účastníků protivládní demonstrace z 11. března se pokusilo vniknout do budovy Národního muzea a strhnout z ní ukrajinskou vlajku, vyvěšenou na znamení solidarity se zemí čelící ruské agresi. Výzvy policie k rozchodu protestující neakceptovali, policisté zajistili 20 lidí. Policie se zabývala 16 podněty ohledně zásahu.

Obvodní soud pro Prahu 1 trestním příkazem uložil podmínečně čtyřměsíční vězení se zkušební dobou na dva roky muži, který před i po březnové demonstraci podněcoval dav k tomu, aby vtrhl do budovy muzea. Obviněný i státní zástupce proti příkazu podali odpor, případ proto soud projedná v červnu v hlavním líčení.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky trestní oznámení, policie, ministr vnitra, Rakušan, demonstrace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž podá trestní oznámení kvůli zásahu policie před Národním muzeem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.