Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Prahou projely v rámci Světového dne kola stovky cyklistů

Prahou projela Světová Cyklojízda. Hlavní trasa Cyklojízdy vedla z Výstaviště Holešovice podél Vltavy do Braníku, kde byl připraven rodinný a vzdělávací program. Akci organizují spolky AutoMat, NaKole a spolupořádá Informační centrum OSN v Praze. Cílem akce bylo oslavit kolo jako praktický a udržitelný dopravní prostředek a poukázat na důležitost bezpečné (cyklo)infrastruktury pro dospělé i děti.

V rámci 11 kilometrů dlouhé oficiální trasy se během cyklojízdy připojovaly další skupinky cyklistů a cyklistek, které startovaly v různých částech Prahy. Jízda končila v A-parku Ledáren Braník, kde organizující spolky pořádaly přednášky a besedy o cyklodopravě ve městě.

Praha v cyklistické infrastrukuře zaostává

Cílem Cyklojízdy bylo mimo jiné poukázat na to, že narozdíl od dalších evropských měst jako jsou Paříž, Londýn, Brusel, Miláno, Berlín, Vídeň nebo Lublaň, Praha stále není pro cyklodopravu uzpůsobena. Spolek AutoMat poukazuje na to, že mnoho měst, ve kterých se během pandemie covid-19 rozmohla cyklistická doprava, přizpůsobilo svou infrastrukturu cyklistům a vytvořilo pro ně bezpečnější podmínky. I přesto, že se v Praze situace lepší, stále není ideální.

Pražská diplomatická cyklistická koalice podpořila Cyklojízdu

V rámci Světového dne kola podpořil pražskou Cyklojízdu i nizozemský velvyslanec v Praze Daan Huisinga. Ve svém vyjádření uvedl, že Pražská diplomatická cyklistická koalice podporuje politiku cyklodopravy. Tak jako spolek AutoMat poukázal také na to, že v ostatních (nejen) evropských městech, došlo k rozmachu cykloinfrastruktury především na základě změn, ke kterým došlo v rámci pandemie covid-19. Kolo se podle něj v té době ukázalo jako dopravní prostředek cenově dostupný, šetrný k životnímu prostředí a pomáhající řešit dopravní zácpy ve městech po celém světě. 

Holanďané a Češi se ve svých obavách o bezpečnost neliší, uvedl velvyslanec

„Občané České republiky se neliší od našich v tom, že mají legitimní obavy, co se týče bezpečnosti, nedostatečné infrastrukutry a dalších možných překážek,“ uvedl velvyslanec Huisinga„Naše zkušenosti však ukazují, že tyto obavy lze překonat prostřednictvím otevřeného dialogu mezi všemi zainteresovanými stranami, včetně obcí, cyklistických organizací a občanů,“ dodal. Bezpečnost byla hlavním tématem debat, které byly součástí programu v cíli cyklojízdy. Bezpečnost dospělých cyklistů a také dětí. Cyklojízda byla určena i pro rodiče s dětmi a v Braníku byl cestování na kole s dětmi věnován celý jeden blok.

Na obvyklý argument, že Praha je na cyklodopravu příliš kopcovitá, poznamenal Huising, že lidé používají kolo jako dopravní prostředek i v kopcovitém Lisabonu nebo v rušných ulicích velkoměst jako je Paříž nebo Buenos Aires.

Včerejší Světová Cyklojízda navazuje na tradiční Velké jarní Cyklojízdy spolku AutoMat, kterých se od roku 2010 účastnily tisíce lidí. Přídomek „Světová“ odkazuje ke včerejšímu světovému dni kola, v rámci kterého se podobné jízdy pořádaly i na jiných místech po světě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Benjamin Andreides

Štítky kola, doprava, děti, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prahou projely v rámci Světového dne kola stovky cyklistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.