Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Franz z metra je volný. Po zotavení se kavka vrátila zpátky na svobodu

O osudu kavčího samce Franzce, který zabloudil a nedobrovolně strávil dva týdny v podzemním prostředí nástupiště stanice metra Kobylisy, jsme informovali v minulém týdnu. Lidé mu chtěli pomoci, krmili ho, volali policistům i ochráncům přírody, ale kavku se nedařilo chytit. Nakonec se tak stalo 19. května a od té doby se chráněný pták zotavoval v pražské záchranné stanici pro volně žijící zvířata. V pondělí 29. května lidé ze stanice vypustili opeřence na svobodu.

Kavka zabloudila a strávila dva týdny ve stanici metra. Teď jí lidé pomáhají sbírkou

Zhruba dva týdny strávila chráněná kavka v podzemním prostředí nástupiště stanice metra Kobylisy. Stalo se tak, když zabloudila a nemohla najít cestu ven. Kavka hledala cestu ven před zraky cestujících celé dva týdny. Lidé chtěli kavce pomoci,...

Že jde o samce, zjistil ornitolog až těsně před vypuštěním

Zhruba dva týdny kavka nedobrovolně přežívala ve stanici metra Kobylisy, protože tam omylem zalétla a nemohla se dostat ven. „Chráněná kavka obecná se stala hitem na sociálních sítích a důvodem pro záplavu telefonátů a zpráv od cestujících, kteří se jí snažili pomoct,“ popsali zástupci Záchranné stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy na svém facebookovém profilu.

Kavka se nechtěla nechat odchytit. O celé sérii neúspěšných pokusů a nakonec také o úspěšném odchytu jsme psali v minulém týdnu.

Opeřenec získal při pobytu v metru přezdívku Franz podle pražského spisovatele Franze Kafky. „Při kroužkování těsně před vypuštěním náš ornitolog zjistil, že ve skutečnosti jde o kavčího samečka. Cestující, kteří ptákovi uvíznutému v přepravním prostoru linky C začali říkat Franz, to tedy nevědomky docela trefili,“ vysvětlili záchranáři.

Po týdenní rekonvalescenci Franz znovu vyrazil do města

Kavka Franz strávil v záchranné stanici týden, aby se dokrmil a taky si po náročném zážitku odpočinul. Ve čtvrtek 25. května odpoledne pak přišla jeho chvíle, zamával křídly a odletěl pryč.

Ptáka záchranáři vypustili přímo v nynějším areálu záchranné stanice. „Hodilo se to výborně. Během výstavby našeho nového areálu v Jinonicích sídlíme v areálu Zahradnictví Ďáblice na Střížkově a odtud je to do Kobylis jen kousek. Věříme, že se kavka vrátí ke svému původnímu hejnu. A taky věříme, že už bude mít víc štěstí a všem stanicím, nejen na lince C, se vyhne,“ uvedli zástupci Záchranné stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy.

Podle ornitologického kroužku, který kavka Franz dostal na cestu by ho záchranáři snadno poznali poznali i příště. „Nejraději ale budeme, pokud už naši pomoc nebude potřebovat,“ uzavřeli.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy

Štítky kavka, záchrana, pták, metro, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Franz z metra je volný. Po zotavení se kavka vrátila zpátky na svobodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.